Vesti
Politika

Kurti: Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujući

Kosovski premijer Aljbin Kurti, naveo je da je u Ohridu postignut dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i dodao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujući.
Kurti: Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum postao pravno obavezujući
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Srbija je, baš kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbegavala potpisivanje Sporazuma, a sada i Aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum učinila pravno i međunarodno obavezujućim", napisao je Kurti na Tviteru.

Ujedno se zahvalio visokom predstavniku EU Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na posvećenosti.

"Otišli smo u Ohrid sa dobrim namerama i pokazali veru tokom jučerašnjih sastanaka. Zahvaljujem se i Severnoj Makedoniji na toplom gostoprimstvu", naveo je Kurti.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023