Vesti
Politika

Kurti: Moramo da izaberemo predsednika, inače idemo na izbore

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će se vlada pozabaviti svim problemima sa kojima se suočavaju građani, kao i da je važno da bude dovršen treći korak konstituisanja institucija, a to je izbor predsednika zemlje.
Kurti: Moramo da izaberemo predsednika, inače idemo na izbore
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

„Neophodno je izvršiti treći korak konstituisanja institucija kako bismo imali četvorogodišnji mandat, u suprotnom idemo na izbore", istakao je Kurti.

Poslanici su na današnjoj sednici rasparavljali i o pandemijom koronavirusa i mogućnosti povećanja cene električne energije.

Kurti je tokom današnjeg obraćanja kazao da je situacija sa pandemijom ozbiljna.

"Od 3. juna prošle godine, kada sam napustio kabinet premijera, bilo je 30 mrtvih i tri i po puta više aktivnih slučajeva. 24. maja prošle godine niko nije zaražen, jer je naš pristup početno zatvaranje i postepeno otvaranje, kako bismo pronašli slučajeve zaraze, bio uspešan, ali kada se vlada promeni, pristup se menja, menja se i strategije i tada nastaju posledice“, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021