Vesti
Politika

Kurti: Mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji

Premijer Kosova Aljbin Kurti oglasio se na svom Fejsbuk profilu autorskim tekstom u kome se osvrnuo na aktuelnu situaciju u Ukrajini, a nije izostala ni kritika na račun Srbije, za koju je naveo da je "potencijalna pretnja miru na Zapadnom Balkanu", te da "želi da dovede Rusiju na Balkan".

Kurti: Mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji
Aljbin Kurti (Foto Arhiv)

"U ovo vreme kada je ceo demokratski svet distanciran od Putina, naš severni sused organizuje skupove podrške Putinu hvaleći ga i pravdajući njegove zločine u Ukrajini. Njegovi prijatelji u Srbiji i Republici Srpskoj imaju za cilj da dovedu Rusiju na Balkan. Na Zapadnom Balkanu, Srbija ostaje jedina zemlja u Evropi koja odbija da uvede sankcije Rusiji i, kao što smo videli ovih dana, čak je spremna da napusti proces evropskih integracija samo da bi ostala lojalna Putinu", naveo je Aljbin Kurti.

"Sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj i malim Putinom iz Srbije", dodao je on, "mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji".

"Oni koji veruju u ono što priča Beograd, koji se stalno naoružva sa severoistoka, ne bi trebalo da to shvataju ozbiljno jer je za domaću upotrebu i za izbornu kampanju. U najboljem slučaju su naivni", napisao je Kurti.

On je dodao i da su izborna kampanja i izbori u Srbiji završeni, ali da sankcije Rusiji nisu uvedene.

"Možda deluje kao preterivanje kada se kaže da se u Ukrajini određuje budućnost sveta, ali je možda potcenjivanje ako se kaže da se tamo štiti Evropa i demokratija. Fašizam nije rezervisan za Nemačku i Italiju između dva svetska rata ili Pinočea pre pola veka. Svaki narod ili država može završiti u fašizmu. Na nesreću sveta, to se danas dogodilo nuklearnoj sili", zaključio je kosovski premijer Aljbin Kurti u svom autorskom tekstu.

Povodom Kurtijevih navoda reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je odgovornost za trenutnu bezbednosnu situaciju prebacio na Aljbina Kurtija.

 Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022