Vesti
Politika

Kurti: Lajčak i Vučić koordinisani, sprovesti ceo sporazum

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da sastanak u Briselu nije imao rezultate, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić uslovljava da se osnuje Zajednica srpskih opština pre primene Briselskog i Ohridskog sporazuma, kao i da su Lajčak i Vučić bili koordinisani u odbijanju njegovog plana.
Kurti: Lajčak i Vučić koordinisani, sprovesti ceo sporazum
Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim/Bojan Ćirković)

Svedočiće ako ga sud pozove

Advokat Dejan A. Vasić je na pisarnici Vlade Kosova zaveo dve molbe u kojima je tražio svedočenje Aljbina Kurtija u istrazi koja se vodi protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice pod sumnjom da je izvršio krivično delo ratnog zločina. Na novinarsko pitanje hoće li se odazvati ovom pozivu, kosovski premijer je odgovorio:

"Ja sam bio mnogo puta po zatvorima i sudovima, nije da imam nekakvu nostalgiju da idem opet. Ako me sud bude pozvao, ja ću se odazvati i otići ću u tom svojstvu u kojem mi sud kaže da treba", kratko je kazao Kurti.

„Na drugom sastanku, onom primarnom sastanku uz učešće predsednika Srbije, našao sam se pred jednim scenariom koji je gospodin Lajčak inscenirao ranije, pošto je predstavio predsedniku Srbije jedan plan koji je eksponovan od Republike Kosovo, a koji je prvi dokument koji predstavljam na jednom sastanku visokog nivoa. Predsednik Srbije i Miroslav Lajčak su reagovali sa istim mišljenjem i istim koordinisanim zapostavljanjem. Oni su rekli da je ovaj plan nerealan i da je jedini put napred sprovođenje statuta za Asocijaciju opština“, naveo je Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Kosovski premijer je upitao koja tačka njegovog predloga nije sadržana u Osnovnom sporazumu iz Brisela.

„Nisam dobio nijedan sporazum, zato što svaka tačka predloženog sekvestiranja je izlazio eksplicitno iz slova svakog člana Osnovnog sporazuma, nisam ništa izmislio. Sve što je napisano u mom predlogu bilo je usvojeno od strane svih nas 18. marta ove godine sa sastankom koji je rezultirao sa sporazumom u Ohridu“, dodao je on.

Kurti je ponovio da je pitao da li je Srbija napravila neki predlog, na šta je, prema njegovim navodima, Lajčak odgovorio da je Srbija donela svoj predlog.

„Ja sam insistirao da vidim taj dokument, moj predlog ste imali pred sobom. Dokument Srbije mi nije dat i posle mnogih insistiranja, nakon završetka bilateralnog sastanka, donet mi je jedan dokument za koji mi je rečeno da je predlog Srbije i sastanak je tu završen“, saopštio je on.

Nakon toga je, kako kaže premijer Kosova, Vučić je izašao na konferenciju za štampu i rekao da će Kurti biti kritikovan zbog odbijanja predloga Miroslava Lajčaka.

„Vučićevu izjavu sam slušao od reči do reči i shvatio sam iz sadržaja tog dokumenta koji imate i vi, ovde, da je jedna takva pretenzija Lajčaka bila u najboljem slučaju neistina. Taj dokument bio je, u najboljem slučaju, predat u vreme pregovora pre Ohrida, čak i pre Osnovnog sporazuma“, naveo je on.

Kurti je istakao da Srbija nije donela nijedan predlog.

„Nedonošenje takvog predloga, posrednik Lajčak je sakrio da bi amnestirao stav o kome je Vučić govorio svake nedelje nakon 18. marta. Imate u vidu i konferenciju od 24. aprila kada je govorio da sporazum priznaje samo u konceptu, ne u sadržaju i da o njegovom sprovođenju razmišlja samo u nekim ograničenjima. Shvatio sam da je taj dokument Srbije, koji je govorio o nastojanju da se izbegne Osnovni sporazum, prvo sprovođenje Asocijacije, pa zatim diskusija o planu koji je predložila EU“, zaključio je Kurti.

Lajčak i Vučić su, dodaje Kurti, bilu koordinisani da učine nemogućim sprovođenje Osnovnog sporazuma u potpunosti.

„Hteli su da ožive jedan scenario gde se samo polovina sporazuma sprovodi, a druga polovina, ona koja čini najcivilizovaniji predlog doborsusedskih odnosa, nezastupanje druge strane u međunarodnim odnosima, da se to nikada ne sprovede. Odbijanje sa moje strane je jedan sasvim logičan potez, a zatim je pokazatelj jedne političke odgovornosti prema Republici koju zastupam, a takođe i poštovanje prema vrednostima EU“, kazao je on.

Ako se sprovede samo jedan deo sporazuma, prema mišljenju premijera Kosova, takav sporazum „treba ubiti“.

„Ja nisam za takav scenario. U Lajčakovom planu se sprovodi upravo ono što je tražila Srbija u svom dokumentu“.

Kurti je upitao kako se može 14. septembra predstaviti dokument na kome piše da je od 19. jula ove godine.

„To je datum kada je održan jedan sastanak između pregovarača Bisljimija i Petkovića u Briselu. Takav Lajčakov dokument je odbijen već tog datuma od strane glavnog pregovarača Kosova“, dodao je on.

Kurti je kazao da se mora sprovesti ceo Osnovni sporazum, a ne samo onaj njegov deo koji Srbija traži.

„14. septembra bila je jasna pozicija posrednika (Miroslava Lajčaka) protiv Kosova i Osnovnog sporazuma, oni otišli veoma daleko tako što su pogodili budućnost Kosova“.

Ocenio je da nije bilo koordinacije EU sa Srbijom, već da je specijalni izaslanik koordinisao sa predsednikom Srbije.

„Srbija nikada nije dala predlog, samo je na početku godine predala uslovljeni dokument, prvo Asocijacija i crvene linije. Paradoksalno je to uradio Lajčak koji je hteo da nađe neku sredinu između novih kosovskih predloga i stalnog uslovaljavanja Srbije“.

Govoreći o situaciji na severu Kosova Kurti je rekao da se „deeskalacija desila u začajnoj meri“, te da već više od dva meseca nije bilo ozbiljnih incidenata ili nasilnih protesta.

„Moramo da budemo pažljivi u slučaju ponovne eskalacije, adresa za potencijal te eskalacije nije u Prištini, već u Beogradu, možda ne samo u Beogradu nego i u onom hotelu na Kopaoniku sa druge strane granice, preko opštine Leposavić u Srbiji“.

Smatra da deeskalacija koje se desila na severu Kosova treba da bude dovoljna da Evrospka unija razmisli o ukidanju mera prema Kosovu.

Kosovski premijer je najavio da će u narednim danima održati sastanke sa međunarodnim faktorima koji su priznali Kosovo.

Izbori ne odgovaraju nikome

Komentarišući poziv predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da podnese ostavku sa mesta premijera, Kurti je rekao da se vlast menja na izborima, ali i da oni trenutno ne odgovaraju ni Vladi a ni opoziciji.

"Čuo sam da opozicija traži moju ostavku, ponekad traži moje razrešenje, a ponekad traži prevremene izbore. Dozvolite mi da vam kažem, da prevremeni izbori na Kosovu ne odgovaraju ni vlasti a ni opoziciji. Opoziciji ne odgovaraju izbori jer će ih izgubiti, a vladi ne odgovaraju izbori jer će nestati opozicija. Ja sam zainteresovan da pobedimo opoziciju na izborima", kazao je Kurti.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023