Vesti
Politika

Kurti: Kosovo se ne plaši sprovođenja sporazuma o ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se Kosovo ne boji sprovođenja sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i istakao da su kao vlada "pažljivi i štite interese zemlje".
Kurti: Kosovo se ne plaši sprovođenja sporazuma o ZSO
Aljbin Kurti (Foto Kim)

„Mi smo dali svoje predloge na sastancima koje smo imali u Briselu i konstruktivni smo za naredne razgovore u dijalogu uz posredovanje Evropske unije", rekao je on.

Kurti je istakao da se o modelima ZSO nije razgovaralo, dodajući da se "prava manjina na Kosovu poštuju uz najviši nivo evropskih standarda".

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekli su da neće nametati modele Zajednici opština sa srpskom većinom.

Sporazum postignut 2013. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu bila je jedna od tema o kojima su zapadne diplomate razgovarale sa kosovskim vlastima, opozicionim liderima i civilnim društvom u protekla dva dana.

Aktuelna kosovska vlada, koju predvodi premijer Aljbin Kurti, kaže da na Kosovu ne može postojati jednonacionalna zajednica, niti bilo šta što liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

Kurti je u sredu ponovio potrebu postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom o "međusobnom priznanju".Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023