Vesti
Politika

Kurti: Kosovo primer demokratije u problematičnom reigonu

Svečanom sednicom Vlade Kosova, podizanjem zastave uz intoniranje himne i odavanjem počasti pred spomenikom nestalim licima u Prištini počelo je obeležavanje 15. godišnice (samo)proglašenja nezavisnosti. Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da su današnji dan želeli da započnu sednicom Vlade kako bi pokazali da rad i praznik moraju da idu jedno uz drugo.
Kurti: Kosovo primer demokratije u problematičnom reigonu
Detalj sa svečane sednice Vlade Kosova u Prištini (Foto Kim)

"Nezavisnost je postignuta borbom i radom. Dobre ljude Kosova karakteriše rad i oni rade za sebe, svoje društvo, porodice, ovde i van zemlje gde su uslovi bolji i nagrađuju se za svoj rad. Na ovaj dan treba da podsetimo sebe da će kada dođe 20. godišnjica mladi imati razloga da i Kosovo odaberu za svoj profesionalni razvoj", kazao je on.

On je dodao da je "Kosovo primer demokratije u problematičnom reigonu" i obratio se građanima.

"Vi, građani, niste dozvolili i nećete dozvoliti da zloupotreba ostane nekažnjena. Vi zaslužujete najveću zahvalnost. Nezavisnost je rezultat vekovne istorije Kosova. Mi imamo dugu istoriju uspešnog suživota koju su oštetili oni koji su želeli da dominiraju i nadvladaju odlučivanje većine. Danas, Kosovo daje prava etničkim manjinama kao nigde u Evropi, manjine nigde ne uživaju prava kao kod nas", kazao je kosovski premijer.

Kurti je dodao je da bi generacijama koje dolaze trebalo, između ostalog, ostaviti čistije i zelenije Kosovo, fukncionalno pravosuđe, modernu infrastrukturu i zdravstvo.

"Kosovo u kome vlada zakon, a ne čovek. Republika 15 godina, republika za ceo život", zaključio je Kurti svoje obraćanje.

Proslavi 15. godišnjice nezavisnosti Kosova prisustvuje i predsednik Albanije Bajram Begaj.

Planirano je i odavanje počasti na grobu bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, omaž na grobu aktiviste Adema Demaćija i u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašari".

U 11.00 časova Skupština Kosova će održati svečanu sednicu, a sat kasnije počeće defile trupa Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije na glavnom trgu u Prištini.

Nešto posle 16.00 časova previđeno je paljenje 1.133 sveće ispred Narodnog pozorišta u Prištini u znak sećanja na decu poginulu u ratu.

Proslava če biti okončana velikim koncertom.

Centar Prištine i glavni trg okićeni su zastavama Kosova i Albanije, a na ulicama je primetno pojačano prisustvo policije.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023