Vesti
Politika

Kurti: Kosovo će težiti da se institucionalno izgradi poput Francuske

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je sinoć, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da Kosovo “i pored toga što je malo, teži da se institucionalno izgradi poput Francuske”, prenosi Ekonomija onlajn.
Kurti: Kosovo će težiti da se institucionalno izgradi poput Francuske
Makron i Kurti (Foto Gazeta Express)

“Privilegija i odgovornost za mene kao premijera najmlađe države u Evropi je da budem ispred predsedničke palate Francuske da bih garantovao da će Kosovo uvek biti u evropskim i demokratskim težnjama. Još jednom moram da izrazim zahvalnost narodu Kosova na visokoj pravdi koja je uspostavljena u okviru evroatlantskog saveza da se okonča šovinistički režim koji je ciljao na teritorije po svaku cenu, čak i sa genocidom nad civilima”, rekao je Kurti.

On je poručio da je počastvovan time što je dobio priliku da sa francuskim predsednikom razgovara o obavezama Kosova i vlade na čijem je čelu.

„Bez obzira koliko mala bila, naša država ima misiju da organizuje svoju kompletnu institucionalnu izgradnju, vladavinu zakona i slobodu misli istim kvalitetom kao i velike istorijske države, među kojima je jedan od najboljih modela upravo Francuska“, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021