Vesti
Politika

Kurti kao Dodik, dijalog se nastavlja

Glasanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji je legitimno, tvrde sagovornici RTV Kim. Pojedini smatraju da je Kurtijev čin nastavak realizacije ideje „Velike Albanije“.
Kurti kao Dodik, dijalog se nastavlja
Sa glasanja Kurtija u Albaniji (Foto Kosovo press)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je glasao juče na parlamentarnim izborima u Albaniji, i tom prilikom izjavio da je „iskoristio svoje pravo kao nosilac dvojnog državljanstva“.

Glavni i odgovorni urednik Koha ditore Agron Bajrami smatra da to nije ništa novo i da se događalo i ranije.

„Puno političara iz raznih zemalja glasa u drugim zemljama, imamo takve slučajeve. Mislim da je premijer jedne države mogao da se suzdrži, ali kažem da je legitimno da se to pravo iskoristi, kad već neko ima dvojno državljanstvo“ rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, a na agendi razgovora sa evropskim zvaničnicima je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Bajrami navodi da glasanje kosovskog premijera na izborima u Albaniji ne bi trebao da bude nikakva prepreka nastavku dijalogu u Briselu.

„Mislim da će dijalog biti nastavljen kvalitativno jedino kada budemo videli do koje mere su svi učesnici dijaloga spremni da se taj dijalog menja, a ne da samo vidimo reprizu predhodnih dogovora, već da stvarno vidimo napredak u dijalogu. Sve drugo je samo prilika za slikanje, a ne za postizanje nekog dogovora“, rekao je Bajrami i dodao:

„Ne treba da zaboravimo da je gospodin Dodik iz Republike Srpske glasao čak i na lokalnim izborima u Beogradu, i to nikada niko u Beogradu nije video kao problem, a sada se pojavljuje kao problem kod gospodina Aljbina Kurtija“, zaključio je Bajrami.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić takođe upoređuje Kurtijevo glasanje u Albaniji sa glasanjem Milorada Dodika u Srbiji. On navodi da je dodela državljanstava po etničkoj liniji apusrd.

„Kao glasanje Milorada Dodika u Srbiji, vidim i glasanje Aljbina Kurtija u Albaniji. Deli se jedan apsurd koji se zove davanje državljanstva po etničkoj liniji. To ima Hrvatska, Srbija, Mađarska i, očigledno, Albanija oko Kosova“, naveo je Janjić.

On je kazao da Aljbin Kurti ima biračko pravo, ali i da neosporava činjenicu i njegove velike napore da stvori „Veliku Albaniju“.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga, Janjić navodi da je on u velikoj krizi i da ne daje nikakve rezultate, jer se prekida kada dođu novi izbora, te da se sa svakim novim premijerom diskutuje o novom formatu.

„Meni se čini da se EU polako udaljava od dijaloga. Kurtiju to odgovara, mada nema ni Beograd baš neki veliki interes. Ovo nije prvi dijalog koji je propao, a i ovom se bliži kraj“, smatra Janjić.

Analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović mišljenja je da glasanje Aljbina Kurtija na izborima u Albaniji pokazuje kontinuitet njegovih izjava i delovanja u pravcu stvaranja „Velike Albanije“.

„Naizgled ne mnogo važno, ali to je poruka njegovim glasačima na Kosovu i u Albaniji da ide ka tom ostvarenju. Što se tiče Srba i Srbije, mislim da je (to) na neki način dobro, jer pokazuje da tvrdnje Beograda šta je Aljbin Kurti i šta je suština Kurtijeve politike dobijaju na snazi i dobijaju konkretnu potvrdu“, kazao je Vukadinović.

On je dodao da je pozicija Srbije ojačana jer to što govori srpska strana nije bez osnova. Vukadinović da smatra da će dijaloga biti, makar formalno.

„Boravak predsednika Vučića u Briselu je dokaz da je dijalog na pragu nastavka. Mislim da je Briselu stalo, ne samo Lajčaku nego i ostalima koji se pitaju, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke“, rekao je Vukadinović koji misli i da „sam Kurti izjavama i stavovima da je dijalog poslednja rupa na svirali unazađuje čitav proces“, kao i da „zapad neće imati toliko uticaja“.

„Ne mislim da će sada zapad moći da izvrši toliki pritisak na gospodina Kurtija. Nekog velikog pomaka neće biti, ali da će početi, u to nemam nikakve sumnje“, zaključio je Vukadinović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa zvaničnicima Evropske unije, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, kao i komesarom za pregovore o proširenju i dobrosusedskim odnosima Oliverom Varheljijem. Za večeras je planiran susret prvog čooveka Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu dočekati premijera Kosova Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021