Vesti
Politika

Kurti kao Dodik, dijalog se nastavlja

Glasanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji je legitimno, tvrde sagovornici RTV Kim. Pojedini smatraju da je Kurtijev čin nastavak realizacije ideje „Velike Albanije“.
Kurti kao Dodik, dijalog se nastavlja
Sa glasanja Kurtija u Albaniji (Foto Kosovo press)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je glasao juče na parlamentarnim izborima u Albaniji, i tom prilikom izjavio da je „iskoristio svoje pravo kao nosilac dvojnog državljanstva“.

Glavni i odgovorni urednik Koha ditore Agron Bajrami smatra da to nije ništa novo i da se događalo i ranije.

„Puno političara iz raznih zemalja glasa u drugim zemljama, imamo takve slučajeve. Mislim da je premijer jedne države mogao da se suzdrži, ali kažem da je legitimno da se to pravo iskoristi, kad već neko ima dvojno državljanstvo“ rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, a na agendi razgovora sa evropskim zvaničnicima je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Bajrami navodi da glasanje kosovskog premijera na izborima u Albaniji ne bi trebao da bude nikakva prepreka nastavku dijalogu u Briselu.

„Mislim da će dijalog biti nastavljen kvalitativno jedino kada budemo videli do koje mere su svi učesnici dijaloga spremni da se taj dijalog menja, a ne da samo vidimo reprizu predhodnih dogovora, već da stvarno vidimo napredak u dijalogu. Sve drugo je samo prilika za slikanje, a ne za postizanje nekog dogovora“, rekao je Bajrami i dodao:

„Ne treba da zaboravimo da je gospodin Dodik iz Republike Srpske glasao čak i na lokalnim izborima u Beogradu, i to nikada niko u Beogradu nije video kao problem, a sada se pojavljuje kao problem kod gospodina Aljbina Kurtija“, zaključio je Bajrami.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić takođe upoređuje Kurtijevo glasanje u Albaniji sa glasanjem Milorada Dodika u Srbiji. On navodi da je dodela državljanstava po etničkoj liniji apusrd.

„Kao glasanje Milorada Dodika u Srbiji, vidim i glasanje Aljbina Kurtija u Albaniji. Deli se jedan apsurd koji se zove davanje državljanstva po etničkoj liniji. To ima Hrvatska, Srbija, Mađarska i, očigledno, Albanija oko Kosova“, naveo je Janjić.

On je kazao da Aljbin Kurti ima biračko pravo, ali i da neosporava činjenicu i njegove velike napore da stvori „Veliku Albaniju“.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga, Janjić navodi da je on u velikoj krizi i da ne daje nikakve rezultate, jer se prekida kada dođu novi izbora, te da se sa svakim novim premijerom diskutuje o novom formatu.

„Meni se čini da se EU polako udaljava od dijaloga. Kurtiju to odgovara, mada nema ni Beograd baš neki veliki interes. Ovo nije prvi dijalog koji je propao, a i ovom se bliži kraj“, smatra Janjić.

Analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović mišljenja je da glasanje Aljbina Kurtija na izborima u Albaniji pokazuje kontinuitet njegovih izjava i delovanja u pravcu stvaranja „Velike Albanije“.

„Naizgled ne mnogo važno, ali to je poruka njegovim glasačima na Kosovu i u Albaniji da ide ka tom ostvarenju. Što se tiče Srba i Srbije, mislim da je (to) na neki način dobro, jer pokazuje da tvrdnje Beograda šta je Aljbin Kurti i šta je suština Kurtijeve politike dobijaju na snazi i dobijaju konkretnu potvrdu“, kazao je Vukadinović.

On je dodao da je pozicija Srbije ojačana jer to što govori srpska strana nije bez osnova. Vukadinović da smatra da će dijaloga biti, makar formalno.

„Boravak predsednika Vučića u Briselu je dokaz da je dijalog na pragu nastavka. Mislim da je Briselu stalo, ne samo Lajčaku nego i ostalima koji se pitaju, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke“, rekao je Vukadinović koji misli i da „sam Kurti izjavama i stavovima da je dijalog poslednja rupa na svirali unazađuje čitav proces“, kao i da „zapad neće imati toliko uticaja“.

„Ne mislim da će sada zapad moći da izvrši toliki pritisak na gospodina Kurtija. Nekog velikog pomaka neće biti, ali da će početi, u to nemam nikakve sumnje“, zaključio je Vukadinović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa zvaničnicima Evropske unije, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, kao i komesarom za pregovore o proširenju i dobrosusedskim odnosima Oliverom Varheljijem. Za večeras je planiran susret prvog čooveka Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu dočekati premijera Kosova Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022