Vesti
Politika

Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je "spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa", saopštila je kosovska vlada nakon sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.
Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu
Eskobar i Lajčak sa Kurtijem na sastanku sinoć (Foto Vlada Kosova)

Kako je navedeno u saopštenju na sastanku su razmenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, ali i idejama za deeskalaciju na severu i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

"Premijer je rekao da je dalji pravac da se odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne agencije i novinare. On je pozvao Brisel i Vašington da pozovu na prekid nasilja i procesuiranje i kažnjavanje njegovih počinilaca", navodi se u saopšenju iz Vlade Kosova.

Vladavina prava, kako ističe Kurti, može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore.

"Takva bi trebalo da bude predizborna kampanja. Kandidati i birači na novim izborima moraju da se takmiče i učestvuju bez straha i pretnji. Red i zakonitost bi svakako proporcionalno smanjili broj policajaca u zgradama opština u tri severne opštine", rekao je Kurti, a prenela Vlada Kosova.

Podsetimo Lajčak je posle sastanka sa Kurtijem sinoć kazao da su on i Gabriel Eskobar izneli predlog koji sadrži tri elementa za novonastalu situaciju - deeskalaciju, hitne nove izbore i povratak dijalogu.

Lajčak je istakao i da su sa Kurtijem imali dugu i tešku raspravu. Eskobar je sa druge strane, osudio napade na vojnike Kfora i naglasio da odgovorni moraju biti kažnjeni.

Njih dvojica će se danas sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani a predviđena je i poseta severu Kosova.

Kasnije popodne dvojica međunarodnih izaslanika putuju u Beograd gde ih očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023