Vesti
Politika

Kurti: Izneta su četiri predloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je kosovska strana bila konstruktivna na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem su izneta četiri predloga Prištine, ali to nije bio slučaj i sa srpskom delegacijom.

Kurti: Izneta su četiri predloga
Aljbin Kurti (Foto Slobodna Evropa)

"Učestvovaćemo u ovom procesu, koji je težak. Dok je druga strana govorila o stvarim idejama, mi smo izneli četiri nova predloga", naveo je Kurti i dodao da su oni pokretanje novog sporazuma o SEFTA, drugi predlog je bio da posle samita NATO, gde su date jasne i jednoglasne poruke, bude potpisana deklaracija o miru između Kosova i Srbije da neće napadati jedni druge.

Naredni predlog je bio da u slučaju nestalihi srpsku delegaciju napusti Veljko Odalović, dodao je Kurti i istakao da se, kada je reč o manjinama, uvede reciprocitet.

"Za Srbe na Kosovu imali bismo Nacionalno veće, kao u Srbiji za Albance. Ova tri predloga su odbijena, ali za SEFTA nisu odgovorili".

On se nada da će Srbija ozbiljno razmotriti njegov predlog koji je izneo na današnjem sastanku.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021