Vesti
Politika

Kurti iz SAD o sastanku u Briselu: Srbija ne želi sporazum

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, povodom nepostizanja konačnog dogovora o pitanju registarskih tablica, o čemu je danas bilo reči u Briselu na sastancima Miroslava Lajčaka sa Besnikom Bisljimijem, odnosno Petrom Petkovićem, da Srbija nije zainteresovana za postizanje dogovora.
Kurti iz SAD o sastanku u Briselu: Srbija ne želi sporazum
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Tviter@albinkurti)

Prema Kurtiju, Bisljimi je bio i kreativan i konstruktivan.

"Nisam pomno pratio zašto je poslednji proces razgovora o registarskim tablicama neuspešan, ali verujem da će posrednik Lajčak objasniti koja strana nije bila konstruktivna, lično nemam dileme. Znam da je naš glavni pregovarač Besnik Bisljimi bio i konstruktivan i kreativan, ali očigledno je da Beograd nije zainteresovan za dogovor", naveo je on.

Kurti je naglasio da "nikada ne želimo da dovodimo u pitanje princip reciprociteta".

"Na posredniku je da to razjasni jer dogovor, koji je bio prilično blizu, nije postignut“, rekao je Kurti za RTK.

On je dalje dodao da je "Srbija pojačala agresiju na Kosovo, jer Kosovo napreduje i to koči Srbiju".

"Predsednik Srbije povećava agresiju na Kosovo i verujem da to ima veze sa uspehom Kosova. Napredujemo u svim oblastima i to ga koči. Mi radimo svoj posao, ali i zapadne kancelarije moraju da kažu Beogradu da ne može ovako", rekao je Kurti.

Podsetimo, nešto pre 19.00 na Tviteru se oglasio Miroslav Lajčak porukom da nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali je dodao da je postignut napredak u drugim tačkama pregovora, uključujući energetiku.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine organizovana je samo dan nakon podnošenja kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022