Vesti
Politika

Kurti: Imaćemo 12 ministara i 26 zamenika

Kandidat za kosovskog premijera i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će buduća Vlada Kosova imati 12 ministarstava i 26 zamenika ministara.
Kurti: Imaćemo 12 ministara i 26 zamenika
Aljbin Kurti (Foto RSE)

„Dogovorili smo se da smanjimo broj ministarstva sa 21 koliko je bilo u prošloj lošoj vladi, na 12. Međutim neće biti više od jedne trećine zamenika ministara u odnosu na broj njih u prethodnoj dvogodišnjoj vladavini, dakle neće ih biti oko 80 , već trećina onoga što smo imali. Takođe smo se složili da će 30 odsto ministara i zamenika ministara biti žene u okviru naših napora za rodnu ravnopravnost“, rekao je Kurti, komentarišući sastanak sa Vjosom Osmani i Isom Mustafom.

Kurti je, prenosi Gazeta Blic odlučio da potpuno menja pristup Vladi Kosova u odnosu na Ramuša Haradinaja, Fatmira LJimaja, Kadrija Veseljija i Bedžeta Pacolija kada je u pitanju broj ministara i zamenika ministara.

Uprkos protivljenju ideji razamene teritorija, Kurti kaže da će voditi dijalog sa Srbijom uz posredovanje EU, ali dodaje da će i buduća Kosovska opozicija biti deo pregovaračkog tima.

“Sa mnom kao premijerom zemlje tokom prve nedelje počećemo dijalog sa kosovskim Srbima odozdo nagore, za razvoj, za socijalnu integraciju, to je nešto što nijedan premijer nije pokušao da uradi”, kaže Kurti, a prenosi Kosovo-onlineOstale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020