Vesti
Politika

Kurti: Ili Vjosa Osmani ili novi izbori

Lider pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je parlamentarne stranke da glasaju za Vjosu Osmani za novu kosovsku predsednicu ili će na novim izborima, njegov pokret osvojiti više glasova nego na prethodnim.
Kurti: Ili Vjosa Osmani ili novi izbori
Aljbin Kurti (Foto Valdrin Xhemaj EPA/EFE)

Aljbin Kurti je nazvao "histeričnom panikom" reakciju opozicije u kosovskoj skupštini povodom Nacrta o izmeni Zakona o izborima.

Opozicija je zatražila od Kurtija da vlada povuče predlog izmene zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsednicu, što neminovno vodi u nove parlamentarne izbore.

Po hitnom postupku vladine izmene zakona o izborima sinoć nisu izglasane, a Kurti je poručio da će nacrt zakona biti izglasan u redovnom postupku.

"Ako ne ubrzanim postupkom, iako smo izgubili mnogo vremena, onda redovnim postupkom. Sve legalno, da se poboljša tako važan zakon. Parlamentarne stranke koje su u skupštini zbog volje građana, ne mogu da budu ucenjene mehanizmima koji olakšavaju izražavanje izbora građana, izražavanje volje naroda, koji je izvor suvereniteta", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje ne želi ponovne izbore i da stranke u skupštini imaju izbor: "Ili preko 80 glasova u kutiji za Vjosu Osmani, ili preko 500 hiljada glasova u kutiji za Pokret Samoopredeljenje".

 


Një projektligj i vonuar e jo i nxituar

Projektligji i mbrëmshëm është në funksion të garantimit të së drejtës së votës...

Posted by Albin Kurti on Петак, 02. април 2021.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021