Vesti
Politika

Kurti: Ili Vjosa Osmani ili novi izbori

Lider pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je parlamentarne stranke da glasaju za Vjosu Osmani za novu kosovsku predsednicu ili će na novim izborima, njegov pokret osvojiti više glasova nego na prethodnim.
Kurti: Ili Vjosa Osmani ili novi izbori
Aljbin Kurti (Foto Valdrin Xhemaj EPA/EFE)

Aljbin Kurti je nazvao "histeričnom panikom" reakciju opozicije u kosovskoj skupštini povodom Nacrta o izmeni Zakona o izborima.

Opozicija je zatražila od Kurtija da vlada povuče predlog izmene zakona, jer u suprotnom neće prisustvovati izboru Vjose Osmani za predsednicu, što neminovno vodi u nove parlamentarne izbore.

Po hitnom postupku vladine izmene zakona o izborima sinoć nisu izglasane, a Kurti je poručio da će nacrt zakona biti izglasan u redovnom postupku.

"Ako ne ubrzanim postupkom, iako smo izgubili mnogo vremena, onda redovnim postupkom. Sve legalno, da se poboljša tako važan zakon. Parlamentarne stranke koje su u skupštini zbog volje građana, ne mogu da budu ucenjene mehanizmima koji olakšavaju izražavanje izbora građana, izražavanje volje naroda, koji je izvor suvereniteta", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Samoopredeljenje ne želi ponovne izbore i da stranke u skupštini imaju izbor: "Ili preko 80 glasova u kutiji za Vjosu Osmani, ili preko 500 hiljada glasova u kutiji za Pokret Samoopredeljenje".

 


Një projektligj i vonuar e jo i nxituar

Projektligji i mbrëmshëm është në funksion të garantimit të së drejtës së votës...

Posted by Albin Kurti on Петак, 02. април 2021.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021