Vesti
Politika

Kurti: Ignorisati Tačija i Ustavni sud

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti izjavio da bi koalicioni blok VLAN trebalo da konstituiše kosovsku Skupštinu bez obzira na reagovanje HašimaTačija.

Kurti: Ignorisati Tačija i Ustavni sud
Aljbin Kurti (Foto botapress.info)

"Ono što Samoopredeljenje čini, jeste da ubeđuje koaliciju VLAN da konstituiše Skupštinu i institucije bez obzira na reagovanje Demokratske partije Kosova ili Ustavnog suda. Mi smo zadovoljni što se VLAN i pored svih pritiska do sada drži veoma dobro, i to pet meseci", kazao Kurti na sednici Glavnog odbora Samoopredeljenja.

On je izrazio uverenje da koalicioni blok VLAN, koji pored Samoopredeljenja, čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, neće posvađati ni podela institucionalnih funkcija.

Lider Samoopredeljenja se založio i za vanparlementarno delovanje građana, kroz proteste i demonstracije. Kurti je, takođe, optužio odlazeću vladu da u medijima "izmišlja" vesti da bi širila konfuziju.

"Izgleda da je i Tači odlučan da ne napusti vlast. On je zloupotrebio svaku nezavisnu instituciju. Prvo je zloupotrebio Ustavni sud, potom predsedavajuću Skupštine, a sada zloupotrebljava presednicu Kosova", rekao je Kurti.

Govoreći o slučaju korupcije u Euleksu, Kurti je rekao da se pravda i demokratija ne mogu uvesti.

"Kao što vidite i stranci koji su došli ovde da nam donesu pravdu su korumpirani. Sa ovom vladom Tačija i sa ovim Euleksom, Kosovo se zapalilo bez eksplozije. Za paljenje se stara vlada, a za izostanak eksplozije stara se Euleks. Ali sada nakon svega što je obelodanjeno, Euleks gori, a Tačijeva vlada ide", rekao Kurti.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022