Vesti
Politika

Kurti: Ignorisati Tačija i Ustavni sud

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti izjavio da bi koalicioni blok VLAN trebalo da konstituiše kosovsku Skupštinu bez obzira na reagovanje HašimaTačija.

Kurti: Ignorisati Tačija i Ustavni sud
Aljbin Kurti (Foto botapress.info)

"Ono što Samoopredeljenje čini, jeste da ubeđuje koaliciju VLAN da konstituiše Skupštinu i institucije bez obzira na reagovanje Demokratske partije Kosova ili Ustavnog suda. Mi smo zadovoljni što se VLAN i pored svih pritiska do sada drži veoma dobro, i to pet meseci", kazao Kurti na sednici Glavnog odbora Samoopredeljenja.

On je izrazio uverenje da koalicioni blok VLAN, koji pored Samoopredeljenja, čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, neće posvađati ni podela institucionalnih funkcija.

Lider Samoopredeljenja se založio i za vanparlementarno delovanje građana, kroz proteste i demonstracije. Kurti je, takođe, optužio odlazeću vladu da u medijima "izmišlja" vesti da bi širila konfuziju.

"Izgleda da je i Tači odlučan da ne napusti vlast. On je zloupotrebio svaku nezavisnu instituciju. Prvo je zloupotrebio Ustavni sud, potom predsedavajuću Skupštine, a sada zloupotrebljava presednicu Kosova", rekao je Kurti.

Govoreći o slučaju korupcije u Euleksu, Kurti je rekao da se pravda i demokratija ne mogu uvesti.

"Kao što vidite i stranci koji su došli ovde da nam donesu pravdu su korumpirani. Sa ovom vladom Tačija i sa ovim Euleksom, Kosovo se zapalilo bez eksplozije. Za paljenje se stara vlada, a za izostanak eksplozije stara se Euleks. Ali sada nakon svega što je obelodanjeno, Euleks gori, a Tačijeva vlada ide", rekao Kurti.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020