Vesti
Politika

Kurti i Osmani pozdravljaju odluku SAD

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
Kurti i Osmani pozdravljaju odluku SAD
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kurti je rekao da ova odluka "potvrđuje legitimnost akcija Policije Kosova pre nekoliko nedelja u Severnoj Mitrovici protiv šverca".

„Odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu pravde i prava, slobode i dobra građana", napisao je Kurti.

Takođe je poručio da će se kosovska vlast, u saradnji sa međunarodnim partnerima, boriti protiv veza međuetničke saradnje kriminalnih grupa i njihovog transnacionalnog dometa.

Kurti je naveo da „organizovani kriminal predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Republika Kosovo pripada svim njenim građanima. Vlada Republike Kosovo ima za prioritet borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručuje Kurti.

I Osmani pozdravlja sankcije SAD prema grupi Zvonka Veselinovića

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozdravila je sankcije Sjedinjenih Država protiv Zvonka Veselinovića i njegove međunarodne organizovane kriminalne grupe.

„Pozdravljam sankcije SAD Veselinoviću i njegovoj međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi sa severa Kosova. Institucije pod zastavom Kosova su u potpunosti posvećene vladavini zakona i sarađivaće sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurale da naš region ne postane sigurno utočište za takve kriminalne grupe“, napisala je Osmani na Tviteru.

 Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022