Vesti
Politika

Kurti i Osmani počinju konsultacije za formiranje nove vlade

Dvojica lidera opozicionih stranaka Enver Hodžaj iz Demokratske partije Kosova i Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova danas će se sastati sa predstavnicima Samoopredeljenja koje je odnelo pobedu na izborima, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani kako bi razgovarali o formiranju novih institucija, prenosi Reporteri.
Kurti i Osmani počinju konsultacije za formiranje nove vlade
Zgrada Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

Kurti i Osmani pozvali su lidera Demokratskog saveza Kosova na sastanak, ali budući da je ova stranka juče izabrala novog predsednika, on se neće odazvati pozivu za današnji sastanak. Ljumir Adbidžiku, novi lider DSK izjavio je da će zatražiti odlaganje sastanka za petak zbog konsolidacije novog rukovodstva stranke.

Portparol DPK Avni Bitići rekao j da će na sastanku objaviti stavove stranke u vezi sa formiranjem institucija.

„DPK će se odazvati pozivu na sastanak u ponedeljak. Kao glavna opoziciona stranka objavićemo svoje stavove o formiranju institucija", rekao je Bitići.

Pozivu na sastanak odazvaće se i lider Alijanse za budućnost Kosova.

„Nakon konsultacija u Predsedništvu Alijansa za budućnost Kosova potvrđuje da će predsednik stranke Ramuš Haradinaj učestvovati na sastanku koji je sazvao predsedavajući Samoopredeljenja Aljbin Kurti za ponedeljak u 13.30 časova u Skupštini Kosova“, ističe se u saopštenju ABK.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Vjosa Osmani poslali su tri pisma liderima DPK, DSK i ABK u kojima su tražili sastanak radi konsultacija o formiranju institucija.

U pismu su odredili datum i vreme za odvojene sastanke sa predsednicima tri stranke, a za mesto sastanka je predložena Skupština Kosova.

Kandidat za premijera Aljbin Kurti i kandidatkinja za predsednicu Vjosa Osmani pozvali su vršioca dužnosti predsednika DPK Envera Hodžaja na sastanak danas od 11:30 časova, lidera ABK Ramuša Haradinaja od 13:30 časova.Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021