Vesti
Politika

Kurti i Osmani: NATO intervencija zaustavila genocid

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da „intervencija NATO-a pre 23 godine koja je imala za cilj zaustavljanje genocida nad kosovskim Albancima, nosi pečat juče preminule američke državne sekretarke Medlin Olbrajt“. Sa njim se složila i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je uz navod o "zaustavljanju genocida" dodala da su „večno zahvalno saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji“.
Kurti i Osmani: NATO intervencija zaustavila genocid
Vjosa Osmani (Foto arhiva Kim)

Kurti je zajedno sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom odao počast i položio cveće ispred biste Olbrajtove u centru Prištine.

On je ocenio da se „politika, diplomatija i istorija teško mogu spojiti na savršeniji način od izuzetne ličnosti sekretarke Olbrajt“.

„Njeno duboko znanje, oštar um, nepokolebljiva ljubav prema pravima i slobodama građana, njena orijentacija ka socijaldemokratiji, a takođe i njeno izuzetno poznavanje geopolitike, čine je ličnošću koja će još dugo uticati na politiku i upravljanja u Sjedinjenim Američkim Državama i na Kosovu, ali i u mnogim drugim zemljama sveta“, rekao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je NATO pre 23 godine intervenisao da bi „zaustavio genocid koji je bio u toku na Kosovu“, kao i da su „večno zahvalno saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji“.

„Sada više nego ikada, demokratski svet mora da zapamti ovu uspešnu priču“, napisala je Osmani na svom Tviter nalogu.

Napadi su počeli 24. marta 1999. godine, kada su avioni NATO-a bacili prve bombe na strateške položaje Vojske SR Jugoslavije, a naredbu za pokretanje bombardovanja dao je predsednik SAD Bil Klinton.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022