Vesti
Politika

Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Priština (Foto arhiva Kim)

Ove poruke su samo deo iz razmenjenih pisama, u kojima je Kurti u svom, informisao Lajčaka o situaciji u vezi sa koronavirusom na Kosovu, te da su u Prištini opredeljeni za dijalog sa Beogradom, uz posredovanje EU i Sjedinjenih Država.

Kaže da u dijalogu ne treba razgovarati o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

"Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefiniranja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora da bude popraćen garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Država koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma", napisao je Kurti.

Takođe je najavio da će da formira pregovarački tim koji će on da vodi, a da će u njemu da budu i predsednik Kosova Hašim Tači i predsedavajuća Skupštine Vjosa Osmani.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak je u svom pismu, naveo da njegovo imenovanje signalizira opredeljenost EU za dijalog.

Kaže da je potez kosovske vlade da ukine porez prvi znak spremnosti da se vrati dijalogu.

"S obzirom na okolnosti koronvairusa, moraću da prilagodim svoje planove na početku rada.Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj buducćnosti, međutim, ova situacija neće da me spreči i da se bavim time", napisao je Lajčak u odgovoru Kurtiju.

Naveo je da uspostavlja kontakt sa Kurtijem i političkim rukovodstvo na Kosovu kako bi započeli ono za šta se nada da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između njih.

"U međuvremenu, ohrabrujem vas da skoristite ovaj period ograničenja koronavirusom kako biste mogli da nastavite da razmišljate i pripremate se za nastavak procesa", podvukao je Lajčak.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023