Vesti
Politika

Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Priština (Foto arhiva Kim)

Ove poruke su samo deo iz razmenjenih pisama, u kojima je Kurti u svom, informisao Lajčaka o situaciji u vezi sa koronavirusom na Kosovu, te da su u Prištini opredeljeni za dijalog sa Beogradom, uz posredovanje EU i Sjedinjenih Država.

Kaže da u dijalogu ne treba razgovarati o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

"Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefiniranja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora da bude popraćen garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Država koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma", napisao je Kurti.

Takođe je najavio da će da formira pregovarački tim koji će on da vodi, a da će u njemu da budu i predsednik Kosova Hašim Tači i predsedavajuća Skupštine Vjosa Osmani.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak je u svom pismu, naveo da njegovo imenovanje signalizira opredeljenost EU za dijalog.

Kaže da je potez kosovske vlade da ukine porez prvi znak spremnosti da se vrati dijalogu.

"S obzirom na okolnosti koronvairusa, moraću da prilagodim svoje planove na početku rada.Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj buducćnosti, međutim, ova situacija neće da me spreči i da se bavim time", napisao je Lajčak u odgovoru Kurtiju.

Naveo je da uspostavlja kontakt sa Kurtijem i političkim rukovodstvo na Kosovu kako bi započeli ono za šta se nada da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između njih.

"U međuvremenu, ohrabrujem vas da skoristite ovaj period ograničenja koronavirusom kako biste mogli da nastavite da razmišljate i pripremate se za nastavak procesa", podvukao je Lajčak.Ostale vesti

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020