Vesti
Politika

Kurti i Kamberi razgovarali o položaju Albanaca

Premijer Kosova Aljbin Kurti i šef poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA“ u Skupštini Srbije Šaip Kamberi razgovarali su o položaju Albanaca u Srbiji.
Kurti i Kamberi razgovarali o položaju Albanaca
Šaip Kamberi i Aljbin Kurti (Foto Klan Kosova)

Iz Vlade Kosova je saopšteno danas da je na sastanku razgovarano o pravima Albanaca koje ostvaruju preko Albanskog nacionalnog saveta.

„Kurti i Kamberi su takodje razgovarali o sastanku 15. juna u Briselu, predstojećem dijalogu izmedju Kosova i Srbije o statusu odnosa dve zemlje“, navedeno je u saopštenju.

Tema razgovora bila su „i dva samita lidera šest zemalja zapadnog Balkana, održana ovog meseca u Tirani i Beču“, dodala je Vlada Kosova.

Ističe se da je sastanak Kurtija s Kamberijem, koji je predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) deo susreta koje kosovski premijer ima sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca kako bi održao dobre odnose i saradnju na unapređenju njihovih prava.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023