Vesti
Politika

Kurti i Eskobar o dijalogu sa Srbijom i međusobnom priznanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je telefonom sa zamenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Kurti i Eskobar o dijalogu sa Srbijom i međusobnom priznanju
Aljbin Kurti (Foto Tviter)

Kako je Kurti na svom Tviteru naveo jedna od tema razgovora je bila posvećenost dijalogu sa Beogradom i potreba da se vidi napredak u međusobnom priznavanju.

"U telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom. Razgovarali smo o nizu pitanja, uključujući naše demokratske reforme, program o poslovima i pravosuđu, posvećenosti dijalogu i potrebi da se vide rezultati i napredak usredsređeni na međusobno priznavanje" naveo je Kurti na svom Tviter nalogu.

Podsećanja radi, Aljbin Kurti se neposredno pre razgovora sa Ekobarom sastao sa otpravnikom poslova ambasade SAD u Prištini Nikolasom Džej Đakobijem, sa kojim je razgovarao o "širokom spektru pitanja", uključujući planove za realizaciju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom tokom Kurtijevog mandata.

 In a phone conversation with DAS @StateEUR Gabriel Escobar 🇺🇸. We discussed a range of issues incl. our democratic reforms, program on jobs & justice, commitment to dialogue & the need to see results & progress centered on mutual recognition. pic.twitter.com/4EItRHkWcwOstale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021