Vesti
Politika

Kurti i Eskobar o dijalogu sa Srbijom i međusobnom priznanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je telefonom sa zamenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Kurti i Eskobar o dijalogu sa Srbijom i međusobnom priznanju
Aljbin Kurti (Foto Tviter)

Kako je Kurti na svom Tviteru naveo jedna od tema razgovora je bila posvećenost dijalogu sa Beogradom i potreba da se vidi napredak u međusobnom priznavanju.

"U telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom. Razgovarali smo o nizu pitanja, uključujući naše demokratske reforme, program o poslovima i pravosuÄ‘u, posvećenosti dijalogu i potrebi da se vide rezultati i napredak usredsreÄ‘eni na meÄ‘usobno priznavanje" naveo je Kurti na svom Tviter nalogu.

Podsećanja radi, Aljbin Kurti se neposredno pre razgovora sa Ekobarom sastao sa otpravnikom poslova ambasade SAD u Prištini Nikolasom Džej Đakobijem, sa kojim je razgovarao o "širokom spektru pitanja", uključujući planove za realizaciju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom tokom Kurtijevog mandata.

 In a phone conversation with DAS @StateEUR Gabriel Escobar 🇺🇸. We discussed a range of issues incl. our democratic reforms, program on jobs & justice, commitment to dialogue & the need to see results & progress centered on mutual recognition. pic.twitter.com/4EItRHkWcwOstale vesti

Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023