Vesti
Politika

Kurti i Dendijas o priznanju i saradnji

Grčka i Kosovo treba da ojačaju bilateralne odnose zbog dugih istorijskih veza i zajedničkog cilja za bolju budućnost na Balkanu, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom u Atini.
Kurti i Dendijas o priznanju i saradnji
Dendijas i Kurti (Foto Kosovo online)

Kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, ceneći ulogu grčke spoljne politike prema Kosovu, premijer Kurti rekao je da bi priznavanje nezavisnosti Kosova doprinelo miru i bezbednosti u regionu. On je takođe naglasio značaj podrške grčke države liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Grčki ministar spoljnih poslova rekao je, kako stoji u dopisu, da je Grčka s obzirom na zajedničku istoriju i geografiju regiona veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa sa Kosovom. Izrazio je volju i spremnost Grčke da intenzivira ekonomsku i trgovinsku saradnju i nove investicije na Kosovu.

Ministar Dendijas rekao je da se Grčka neprestano zalaže za liberalizaciju viznog režima i da će podržati i pomoći Kosovu na evropskom i evroatlantskom putu.

Na sastanku je takođe bilo reči o političkom razvoju i regionalnim energetskim projektima.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021