Vesti
Politika

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Nemački novinar Mihael Martens najavio je na svom Tviter nalogu opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova, koji će biti objavljen u listu "Frankfurter algemajne cajtung".

Prema njegovim rečma, Kurti je izjavio da ga je Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

"Američki ambasador je imao više informacija od mene o situaciji na severu", rekao je Kurti, ne ulazeći u detalje.

Kurti je ocenio i da je "neobično iskrena i veoma oštra kritika", koju mu je uputio specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borel, nekonstruktivna.

"Nisam tvrdoglav, ja sam principijalan", rekao je Kurti.

Kurti je potvrdio da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU u decembru ove godine.

Martens je na Tviteru napisao da je sa Kurtijem razgovarao i o ulozi Borela i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao i o suštini francusko-nemačkog predloga za rešenje pitanja između Kosova i Srbije.

Po Martensovim navodima bilo je reči i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i o pitanju priznanja Kosova od strane Srbije.

"Pitao sam gospodina Kurtija kakav podsticaj ima gospodin Vučić da radi na tome da Srbija prizna Kosovo, s obzirom na to da je perspektiva članstva u EU za Srbiju (i ostalih 5 država Zapadnog Balkana) mrtva, šta god da rade i kako god da se reformišu? Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala kao da je na vidiku sada nestala?", naveo je Martens.

On je u najavi intervjua sa Kurtijem dodao da je bilo reči i o reciprocitetu za manjine, činjenici da EU i SAD zahtevaju formiranje ZSO, kao i o viznoj liberalizaciji, članstvu Kosova u Savetu Evrope i drugim temama.Ostale vesti

Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Z.Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023