Vesti
Politika

Kurti: Glavna preokupacija su poplave

Kosovski premijer Aljibin Kurti rekao je na početku sednice Vlade da je pred ministrima važan Nacrt zakona o verskim slobodama koji će predloženim izmenama dobiti pravni status. 
Kurti: Glavna preokupacija su poplave
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kosovski premijer je rekao da je poslednjih dana glavna preokupacija Vlade poplave koje su pogodile pojedine delove Kosova.

“Posetama na terenu videli smo izbliza štetu razarajućih razmera. Opasnost nije još uvek prošla, solidarnost je bila velika a na sreću posledice su samo materijalne”, kazao je on.

Dodao je da je bilo štete na putevima, a da je evakuisanim građanima iz poplavljenih podrčja obezbeđena hrana i odeća.

“Sa Nacionalnom gardom radimo na sanaciji štete. Trebalo bi da se bavimo i uzrocima poplava, ilegalna seča šuma, nedostatak pošumljavanja, neadekvatni sistemi kanalizacije, neadekvatno planiranje i globalne klimatske promene uticale su na poplave. Osim procene štete treba da pobošaljmo i životnu sredinu za sprečavanje istih. Potrebna je i istraga protivzakonitih radnji, oporavak nije dovoljan ako se situacija ponavlja, već treba da poginemo svest kao društvo. Bićemo uz građane i pomoć Vlade neće nedostajati nijednog trenutka”, rekao je Kurti.

Na početku sednice Kurti je kazao da je pred ministrima važan Zakon o verskim slobodama, te da kosovska Vlada ima za cilj da ostvari standard o zaštiti verskih sloboda.

“Verske slobode zauzimaju značajno mesto, različita mišljenja i sloboda kretanja su stalna činjenica demokratskog društva. Naša Vlada preuzima obavezu da poštuje sve građane bez razlike”.

Sednici prisustvuje i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, koji je bio uzdržan tokom
glasanja o usvajanju ovog Nacrta.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023