Vesti
Politika

Kurti: Gazivode ne pripadaju Srbiji

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je Kurti na Fejsbuku.
Kurti: Gazivode ne pripadaju Srbiji
Gazivode (Foto Kim)

“Oko Gazivoda nema spora, niti ima šta Srbija da koristi, jer joj nikada nije pripadao niti je građen za njene delove ili područja. Gazivode ne pripadaju Srbiji, niti je to potrebno Republici Srbiji. Čini se da su Gazivode samo ′Zajednica poput vode za ‘ZSO’. Gazovide su kosovsko zemljište, voda i energija sa Kosova i za Kosovo”, naveo je Aljbin Kurti.

Kako je dodao, Gazivode nisu prirodno bogatstvo, već veštačko jezero.

“Gazivode su bogatstvo Kosova, nije prirodno bogatstvo, jer ga je gradila ljudska ruka. Puna površina na kojoj je sagrađeno jezero vlasništvo je Kosova koje se dalje širi do Srbije. Dakle, Gazivode su kosovska zemlja na teritoriji Srbije. Ali jezero je i kosovsko. Planiranje, projektovanje i izgradnja napravljeni su za interese Kosova, koje smo još davno, prema važećim zakonima, eksproprisali i skupo platili”, napomeno je Kurti.

Nakon raspuštanja SFRJ nije bilo spora sa bivšim republikama (danas državama), istakao je Kurti i dodao da jezero nije građeno u saradnji sa Srbijom, niti je Srbija imala za odredište upotrebu voda, već samo Kosovo. 


Ujmani është toka jonë

Ujmani nuk është pasuri natyrore por liqe artificial. Ujmani është pasuri, sepse është pasuri e...

Posted by Albin Kurti on Четвртак, 17. септембар 2020.

 

“To dokazuje svaki zvanični dokument, ali i sam dizajn ovog vodno-energetskog kompleksa. Činjenica da se sa stanovišta granice, deo veštačkog jezera nalazi na teritoriji Srbije, ne govori ništa o vlasništvu nad zemljištem na kome danas postoji voda - to je imovina javnog preduzeća sa vladom kao stopostotnim akcionarima u ime Kosova”, ocenio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju jezero Gazivode su imovinsko pitanje, a ne granica, kao što je to slučaj sa Skadarskim i Ohridskim jezerom.

"Srbija je mogla da izda zahteve za ovaj kompleks samo pre više od 40 godina, kada je interes Kosova za dizajniranje i eksproprijaciju u tu svrhu bio na nivou federacije. Nedovršeni spor se danas ne može simulirati jer za to Srbija više nema prava. Sve je ratifikovano na nivou federacije u to vreme i to pitanje je zatvoreno”, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022