Vesti
Politika

Kurti: Gazivode ne pripadaju Srbiji

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je Kurti na Fejsbuku.
Kurti: Gazivode ne pripadaju Srbiji
Gazivode (Foto Kim)

“Oko Gazivoda nema spora, niti ima šta Srbija da koristi, jer joj nikada nije pripadao niti je građen za njene delove ili područja. Gazivode ne pripadaju Srbiji, niti je to potrebno Republici Srbiji. Čini se da su Gazivode samo ′Zajednica poput vode za ‘ZSO’. Gazovide su kosovsko zemljište, voda i energija sa Kosova i za Kosovo”, naveo je Aljbin Kurti.

Kako je dodao, Gazivode nisu prirodno bogatstvo, već veštačko jezero.

“Gazivode su bogatstvo Kosova, nije prirodno bogatstvo, jer ga je gradila ljudska ruka. Puna površina na kojoj je sagrađeno jezero vlasništvo je Kosova koje se dalje širi do Srbije. Dakle, Gazivode su kosovska zemlja na teritoriji Srbije. Ali jezero je i kosovsko. Planiranje, projektovanje i izgradnja napravljeni su za interese Kosova, koje smo još davno, prema važećim zakonima, eksproprisali i skupo platili”, napomeno je Kurti.

Nakon raspuštanja SFRJ nije bilo spora sa bivšim republikama (danas državama), istakao je Kurti i dodao da jezero nije građeno u saradnji sa Srbijom, niti je Srbija imala za odredište upotrebu voda, već samo Kosovo. 


Ujmani është toka jonë

Ujmani nuk është pasuri natyrore por liqe artificial. Ujmani është pasuri, sepse është pasuri e...

Posted by Albin Kurti on Четвртак, 17. септембар 2020.

 

“To dokazuje svaki zvanični dokument, ali i sam dizajn ovog vodno-energetskog kompleksa. Činjenica da se sa stanovišta granice, deo veštačkog jezera nalazi na teritoriji Srbije, ne govori ništa o vlasništvu nad zemljištem na kome danas postoji voda - to je imovina javnog preduzeća sa vladom kao stopostotnim akcionarima u ime Kosova”, ocenio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju jezero Gazivode su imovinsko pitanje, a ne granica, kao što je to slučaj sa Skadarskim i Ohridskim jezerom.

"Srbija je mogla da izda zahteve za ovaj kompleks samo pre više od 40 godina, kada je interes Kosova za dizajniranje i eksproprijaciju u tu svrhu bio na nivou federacije. Nedovršeni spor se danas ne može simulirati jer za to Srbija više nema prava. Sve je ratifikovano na nivou federacije u to vreme i to pitanje je zatvoreno”, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020