Vesti
Politika

Kurti: Francusko-nemački predlog daje stabilnost mogućem sporazumu

Evropski predlog sporazuma sa Beogradom uključuje univerzalne koncepte koji sporazum čine stabilnim, ali Beograd ne šalje signale da je spreman da ga prihvati, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurti: Francusko-nemački predlog daje stabilnost mogućem sporazumu
Kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

U intervjuu za Glas Amerike, on je rekao da pozdravlja činjenicu da postoje "pojmovi, univerzalni koncepti kao uvod u taj predlog, teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost, jednakost, vladavina prava, demokratija, samoopredeljenje, tako da se sve to tu pominje, a univerzalni jezik ne samo da doprinosi principu već i daje održivost sporazuma".

"Čini se da je to najviše omelo Beograd i upravo kako bi zapečatili odbijanje ovog predloga istupili su iz institucija na Kosovu severno od Ibra i ovim barikadama na jednoj strani hteli da teritorijalizuju pitanje u okviru nostalgije za tzv. teritorijalnom razmenom koja je propala kao projekat, ali nije mrtva kao ideja, a sa druge strane hteli su da uguše politički pluralizam srpske zajednice koji se zapravo rađa sa Nenadom Rašićem i Radom Trajković", tvrdi Kurti.

On smatra da francusko-nemački predlog ili predlog Evropske unije podržavaju SAD, te da je on dobra osnova, ali kaže da je nakon sednice Nacionalnog Saveta za bezbednost u Beogradu početkom novembra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da Srbija odbacuje takav predlog.

Na konstataciju da se u francusko-nemačkom predlogu ne pominje međusobno priznavanje, Kurti je rekao da ne misli da se rezultat može znati pre nego što pregovori počnu, ali da je forma tog rezultata poznata i njemu jasna, a to je, kaže, "potpuna normalizacija odnosa, jer su naši odnosi nenormalni, i sa uzajamnim priznavanjem u središtu".

"Beograd hoće Zajednicu srpskih opština kao preduslov. Ali on želi Zajednicu kao preduslov ne zato što voli Zajednicu, već zato što neće sporazum, neće mir, neće normalizaciju naših odnosa. Pokazali smo spremnost, volju i interesovanje, bili smo kreativni, konstruktivni i posvećeni, razlog zašto nemamo dogovor je u Beogradu", tvrdi Kurti.

Kada je reč o zajednici srpskih opština i poruci diplomata da svi dosadašnji dogovori moraju biti ispunjeni, Kurti podseća da su tokom decenije pre nego što je on postao premijer u Briselu sklopljena 33 sporazuma.

"Samo jedan nije prošao test Ustavnog suda. I upravo na tome Srbija insistira. Srbija nije sprovela dve trećine sporazuma, iako ih je potpisala. Ona insistira samo na ovome. Međutim, videli ste i u decembru, Srbija nije zainteresovana za Zajednicu srpskih opština, već za udruživanje barikada", kazao je on.

Kaže i da je članom 80 Ustava Srbije predviđeno udruživanje manjina, ali kao dobrovoljno udruživanje pojedinaca u kulturno-obrazovnom smislu,a na pitanje da li je moguće napraviti takav model, odgovara potvrdno i dodaje da je to rekao i u Briselu i da je Priština spremna da preuzme model nacionalnih saveta.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023