Vesti
Politika

Kurti: Efekat takse minimalan zbog krijumčarenja

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je na vanrednoj sednici u Prištini da je "efekat takse bio minimalan, jer je bilo krijumčarenja robe". On je pozvao Srbiju da se izjasni o tome da li će obustaviti kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.
Kurti: Efekat takse minimalan zbog krijumčarenja
Aljbin Kurti tokom obraćanja (Foto Kim)

Kurti se zahvalio na mogućnosti da se razgovara o Kosovu i privredi i istakao da se Samoopredeljenje i u predizbornoj kampanji zalagalo za zamenu takse. 

"Efekat takse je bio minimalan, jer je bilo krijumčarenja robe", kazao je Kurti.

"Verujem da nije najbolji pristup `sve ili ništa` ili `sada ili nikada`, verujem da je moj stav taj da se ide napred. Srbija se nije promenila ni nakon 14 meseci od uvođenja takse", kazao je Kurti, i dodao:

"Srbija treba da se dokaže i izjasni da li obustavlja kampanju za povlačenje priznanja ukoliko mi 15. marta ukinemo takse. Značajno je da se shvati da su naše mere normalne za suverenu zemlju".

Sednica je zakazana na inicijativu poslanika opozicije nakon što je prošle sedmice premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.Ostale vesti

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020