Vesti
Politika

Kurti: Efekat takse minimalan zbog krijumčarenja

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je na vanrednoj sednici u Prištini da je "efekat takse bio minimalan, jer je bilo krijumčarenja robe". On je pozvao Srbiju da se izjasni o tome da li će obustaviti kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.
Kurti: Efekat takse minimalan zbog krijumčarenja
Aljbin Kurti tokom obraćanja (Foto Kim)

Kurti se zahvalio na mogućnosti da se razgovara o Kosovu i privredi i istakao da se Samoopredeljenje i u predizbornoj kampanji zalagalo za zamenu takse. 

"Efekat takse je bio minimalan, jer je bilo krijumčarenja robe", kazao je Kurti.

"Verujem da nije najbolji pristup `sve ili ništa` ili `sada ili nikada`, verujem da je moj stav taj da se ide napred. Srbija se nije promenila ni nakon 14 meseci od uvođenja takse", kazao je Kurti, i dodao:

"Srbija treba da se dokaže i izjasni da li obustavlja kampanju za povlačenje priznanja ukoliko mi 15. marta ukinemo takse. Značajno je da se shvati da su naše mere normalne za suverenu zemlju".

Sednica je zakazana na inicijativu poslanika opozicije nakon što je prošle sedmice premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020