Vesti
Politika

„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“

U prvih sto dana Vlade Kosova, premijer Aljbin Kurtiji još uvek nije posetio nijednu srpsku sredinu. Dejan Radivojević iz FDMC-a smatra da bi predsednik Vlade trebalo da napravi prvi korak ka srpskoj zajednici, a  predstavnici opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo poručuju – „Kurti je dobrodošao, ako je dobronameran“.
„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“
Jančić, Radivojević, Perić i Cvetković (Foto Kim)

Iako je u izbornoj kampanji govorio da će biti otvoren za saradnju sa svim zajednicama, pa tako i srpsku, premijer Kosova Aljbin Kurti je do sada prema srpskoj zajednici upućivao samo negativne poruke, a ticale su se navodnog genocida koji je počinila Srbija na Kosovu, o tome da neće biti formirana Zajednica srpskih opština, a tražio je i da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste ugroženih spomenika kako od strane Uneska, tako i organizacije Evropa Nostra. Konkretnih i ličnih susreta između prvog čoveka vlade i građana srpske zajednice i njihovih loklanih predstavnika do sada nije bilo.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević smatra da bi premijer Kurti trebalo da napravi prvi korak.

„Sto dana nije dug period, ali je obećanje, obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebalo da dođe od samog predsednika vlade ili njegovog tima. Za početak, ako ne predsednik vlade, njegov tim bi trebalo da se angažuje da to obećanje ispuni jer mislim da je posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih“, kaže Radivojević.

Predstavnik Opštine Gračanica je odvovarajući na pitanje novinara upućeno zvaničnicima opština novinara "da li je Kurti dobrodošao?", rekao:

„Mi smo u opštini Gračanica, ali i u svim drugim srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao. Svedoci ste koliko je poseta lokalnih i svetskih zvaničnika bilo upriličeno u Opštini Gračanica, tako da dobrodošli dobronamerni“, kaže Nebojša Perić direktor Odeljenja katastra.

Ivica Jančić iz Opštine Parteš poručuje da Kurti treba da dođe u opštinu Parteš-Pasjane.

„Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti našu opštinu, da se lično upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština koja je ruralnog tipa sastavljena od tri administrativne jedinice. Naši godišnji prihodi su negde oko 30 do 40 hiljada evra, a to je dovoljno da okrečimo osnovne i srednje škole jer za toliko imamo para", kazao je Jančić koji je zaduzen za bezbdenost u opštini Parteš.

I Zoran Cvetković iz opštine Novo Brdo poručuje da je Aljbin Kurti dobrodošao ako ima dobre namere.

„Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao. Očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna. Svaki vid investicije je dobrodošao. Ako donosi neke dobre informacije, ako to nije još veći razdor između stanovništva, zašto da ne“, poručuje direktor Odeljenja za zajednice u Opštini Novo Brdo.

Prema izveštaju koji je danas u Medija centru u Čaglavici predstavio Radivojević, anketirani građani iz srpskih sredina smatraju da njihove probleme treba da rešavaju predstavnici Srba u institucijama Kosova, ne i albanski. Radivojević ističe da je to potpuno pogrešno razmišljanje.

„To je potpuni paradoks i potpuno je besmisleno. Svi koji sede u vladi moraju da odgovaraju svim zajendicama jer je to njihov posao a ne želja ili mišljenje jedne od zajendica. Ponavljam, gospodin Kurti bi trebalo da načini taj prvi korak“, kaže Radivojević.

Tokom predizvorne kampanje Aljbin Kurti je posetio opštinu Štrpce gde je razgovarao sa pojedinim Srbima u ovom mestu. U njegovoj pratnji je tada bio Nenad Rašić, predsednik PDS-a.Ostale vesti

Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022