Vesti
Politika

„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“

U prvih sto dana Vlade Kosova, premijer Aljbin Kurtiji još uvek nije posetio nijednu srpsku sredinu. Dejan Radivojević iz FDMC-a smatra da bi predsednik Vlade trebalo da napravi prvi korak ka srpskoj zajednici, a  predstavnici opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo poručuju – „Kurti je dobrodošao, ako je dobronameran“.
„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“
Jančić, Radivojević, Perić i Cvetković (Foto Kim)

Iako je u izbornoj kampanji govorio da će biti otvoren za saradnju sa svim zajednicama, pa tako i srpsku, premijer Kosova Aljbin Kurti je do sada prema srpskoj zajednici upućivao samo negativne poruke, a ticale su se navodnog genocida koji je počinila Srbija na Kosovu, o tome da neće biti formirana Zajednica srpskih opština, a tražio je i da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste ugroženih spomenika kako od strane Uneska, tako i organizacije Evropa Nostra. Konkretnih i ličnih susreta između prvog čoveka vlade i građana srpske zajednice i njihovih loklanih predstavnika do sada nije bilo.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević smatra da bi premijer Kurti trebalo da napravi prvi korak.

„Sto dana nije dug period, ali je obećanje, obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebalo da dođe od samog predsednika vlade ili njegovog tima. Za početak, ako ne predsednik vlade, njegov tim bi trebalo da se angažuje da to obećanje ispuni jer mislim da je posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih“, kaže Radivojević.

Predstavnik Opštine Gračanica je odvovarajući na pitanje novinara upućeno zvaničnicima opština novinara "da li je Kurti dobrodošao?", rekao:

„Mi smo u opštini Gračanica, ali i u svim drugim srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao. Svedoci ste koliko je poseta lokalnih i svetskih zvaničnika bilo upriličeno u Opštini Gračanica, tako da dobrodošli dobronamerni“, kaže Nebojša Perić direktor Odeljenja katastra.

Ivica Jančić iz Opštine Parteš poručuje da Kurti treba da dođe u opštinu Parteš-Pasjane.

„Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti našu opštinu, da se lično upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština koja je ruralnog tipa sastavljena od tri administrativne jedinice. Naši godišnji prihodi su negde oko 30 do 40 hiljada evra, a to je dovoljno da okrečimo osnovne i srednje škole jer za toliko imamo para", kazao je Jančić koji je zaduzen za bezbdenost u opštini Parteš.

I Zoran Cvetković iz opštine Novo Brdo poručuje da je Aljbin Kurti dobrodošao ako ima dobre namere.

„Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao. Očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna. Svaki vid investicije je dobrodošao. Ako donosi neke dobre informacije, ako to nije još veći razdor između stanovništva, zašto da ne“, poručuje direktor Odeljenja za zajednice u Opštini Novo Brdo.

Prema izveštaju koji je danas u Medija centru u Čaglavici predstavio Radivojević, anketirani građani iz srpskih sredina smatraju da njihove probleme treba da rešavaju predstavnici Srba u institucijama Kosova, ne i albanski. Radivojević ističe da je to potpuno pogrešno razmišljanje.

„To je potpuni paradoks i potpuno je besmisleno. Svi koji sede u vladi moraju da odgovaraju svim zajendicama jer je to njihov posao a ne želja ili mišljenje jedne od zajendica. Ponavljam, gospodin Kurti bi trebalo da načini taj prvi korak“, kaže Radivojević.

Tokom predizvorne kampanje Aljbin Kurti je posetio opštinu Štrpce gde je razgovarao sa pojedinim Srbima u ovom mestu. U njegovoj pratnji je tada bio Nenad Rašić, predsednik PDS-a.Ostale vesti

Zatvorena birališta nakon referenduma
Birališta u Srbiji, gde su se građani tokom dana izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, zatvorena su u 20 časova.
  • 16.01.2022
Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022