Vesti
Politika

„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“

U prvih sto dana Vlade Kosova, premijer Aljbin Kurtiji još uvek nije posetio nijednu srpsku sredinu. Dejan Radivojević iz FDMC-a smatra da bi predsednik Vlade trebalo da napravi prvi korak ka srpskoj zajednici, a  predstavnici opština Gračanica, Parteš i Novo Brdo poručuju – „Kurti je dobrodošao, ako je dobronameran“.
„Kurti dobrodošao ako je dobronameran“
Jančić, Radivojević, Perić i Cvetković (Foto Kim)

Iako je u izbornoj kampanji govorio da će biti otvoren za saradnju sa svim zajednicama, pa tako i srpsku, premijer Kosova Aljbin Kurti je do sada prema srpskoj zajednici upućivao samo negativne poruke, a ticale su se navodnog genocida koji je počinila Srbija na Kosovu, o tome da neće biti formirana Zajednica srpskih opština, a tražio je i da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste ugroženih spomenika kako od strane Uneska, tako i organizacije Evropa Nostra. Konkretnih i ličnih susreta između prvog čoveka vlade i građana srpske zajednice i njihovih loklanih predstavnika do sada nije bilo.

Direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević smatra da bi premijer Kurti trebalo da napravi prvi korak.

„Sto dana nije dug period, ali je obećanje, obećanje. Mislim da bi sama inicijativa trebalo da dođe od samog predsednika vlade ili njegovog tima. Za početak, ako ne predsednik vlade, njegov tim bi trebalo da se angažuje da to obećanje ispuni jer mislim da je posle samog izbora zaboravio potpuno na tu temu koja je jedna od glavnih“, kaže Radivojević.

Predstavnik Opštine Gračanica je odvovarajući na pitanje novinara upućeno zvaničnicima opština novinara "da li je Kurti dobrodošao?", rekao:

„Mi smo u opštini Gračanica, ali i u svim drugim srpskim sredinama i opštinama sa srpskom većinom tradicionalno dobri domaćini. Svako dobronameran je dobrodošao. Svedoci ste koliko je poseta lokalnih i svetskih zvaničnika bilo upriličeno u Opštini Gračanica, tako da dobrodošli dobronamerni“, kaže Nebojša Perić direktor Odeljenja katastra.

Ivica Jančić iz Opštine Parteš poručuje da Kurti treba da dođe u opštinu Parteš-Pasjane.

„Moje lično mišljenje je da premijer treba da poseti našu opštinu, da se lično upozna sa problemima sa kojima se nosi jedna mala opština koja je ruralnog tipa sastavljena od tri administrativne jedinice. Naši godišnji prihodi su negde oko 30 do 40 hiljada evra, a to je dovoljno da okrečimo osnovne i srednje škole jer za toliko imamo para", kazao je Jančić koji je zaduzen za bezbdenost u opštini Parteš.

I Zoran Cvetković iz opštine Novo Brdo poručuje da je Aljbin Kurti dobrodošao ako ima dobre namere.

„Stanovništvo očekuje neke promene kao što je obećao. Očekuje boljitak, nove investicije. Naša opština je veoma siromašna. Svaki vid investicije je dobrodošao. Ako donosi neke dobre informacije, ako to nije još veći razdor između stanovništva, zašto da ne“, poručuje direktor Odeljenja za zajednice u Opštini Novo Brdo.

Prema izveštaju koji je danas u Medija centru u Čaglavici predstavio Radivojević, anketirani građani iz srpskih sredina smatraju da njihove probleme treba da rešavaju predstavnici Srba u institucijama Kosova, ne i albanski. Radivojević ističe da je to potpuno pogrešno razmišljanje.

„To je potpuni paradoks i potpuno je besmisleno. Svi koji sede u vladi moraju da odgovaraju svim zajendicama jer je to njihov posao a ne želja ili mišljenje jedne od zajendica. Ponavljam, gospodin Kurti bi trebalo da načini taj prvi korak“, kaže Radivojević.

Tokom predizvorne kampanje Aljbin Kurti je posetio opštinu Štrpce gde je razgovarao sa pojedinim Srbima u ovom mestu. U njegovoj pratnji je tada bio Nenad Rašić, predsednik PDS-a.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023