Vesti
Politika

Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, Kurti je rekao da ne poriče važnost dijaloga sa Srbijom, ali da on treba da bude dobro pripremljen i iskren.

Rekao je da ga je Lajčak informisao o procesu dijaloga uopšte.

"Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobedili svojim programom pravde i zapošljavanja, da smo u uslovima pandemije kovid-19 i da nismo protiv dijaloga, ali želimo da je principijelan i dobro pripremljen", rekao je Kurti medijima posle susreta sa Lajčakom.

Kurti je upitan da li će dijalog sa Srbijom biti prvi prioritet kada on bude na čelu Vlade Kosova.

"To ne može biti ni prvi ni drugi prioritet, jer su to pravda i zapošljavanje. Ne poričem značaj dijaloga takođe za EU, Kosovo i Srbiju i region, ali najvažnije je da je ovaj dijalog dobro pripremljen. Da bude iskren dijalog u kojem nismo pod pritiskom vremena, ali smo posvećeni suštini", rekao je Kurti.

Kazao je da tokom sastanka nije bilo razgovora o mapi EU u kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije.

Lajčak će se danas  sastati sa vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, nakon kojeg je najavljena konferencija za medije.

Lajčak: Dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prvi susret u Prištini imao je sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je na Tviteru objavio da je imao dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem.

"Detaljno smo razgovarali o dijalogu, sa osvrtom na dalje korake", navodi se u objavi.

 Ostale vesti

Selaković: Naš je interes da se u UN što više govori o Kosovu
Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković izjavio je da Srbiji ne bi odgovaralo da je onlajn sednica Saveta bezbednosti UN bila prekinuta zbog isticanja kosovskih simbola, jer je "interes Srbije da se o temi Kosova i Metohije raspravlja".
  • 14.04.2021
Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen
Stav Grčke da ne priznaje nezavisnost Kosova je dobro poznat i ostaje nepromenjen, izjavio je ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Đakofotakis za Tanjug.
  • 14.04.2021
Brnabić i Jamašita o situaciji na Kosovu
Predsednca Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu, Mari Jamašitom, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, koja je ubrzo poslepočetka i prekinuta, prenosi Tanjug.
  • 13.04.2021
Tanin: Otvaranje vrata budućnosti zahteva transformaciju
Snažna želja za promenom izražena je na nedavnim izborima na Kosovu, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin na današnjoj sednici SB UN.
  • 13.04.2021
Sednica SB UN nastavljena nakon prekida
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu nastavljena je nakon kratkotrajnog prekida, radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata. Do prekida je došlo ubrzo posle početka sednice, kada je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova jer, kako je naglasio, ono nije opšte priznata država.
  • 13.04.2021
Kako će funkcionisati vlast na Kosovu koju će predvoditi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti i od čega će zavisiti njena uspešnost? Gde su poslanici Srpske liste kada nisu u skupštinskoj sali i da li je njihovo neučestvovanje u ključnim momentima za Kosovo dobar potez ili politička greška na samom početku novog mandata?  O tome za "Sporazum" govore Beljulj Bećaj politički analitičar, i Dušan Janjić direktor Foruma za etničke odnose.
  • 13.04.2021