Vesti
Politika

Kurti: Dijalog mora biti principijelan i poštovati jednakost strana

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abot razgovarali su na sastanku u Prištini o održivom miru, dugoročnoj stabilnosti i regionalnoj bezbednosti.
Kurti: Dijalog mora biti principijelan i poštovati jednakost strana
Ser Stjuart Pič i Aljbin Kurti (Foto KosovaPress)

Premijer Kurti se zahvalio visokom gostu na pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva pre, tokom i posle rata na Kosovu i proglašenja nezavisnosti.

"Velika Britanija je suštinski partner Kosova za razvoj i bezbednost", rekao je Kurti pozdravljajući imenovanje izaslanika Piča kao ispravnu akciju koja će doprineti političkim procesima na Zapadnom Balkanu.

On je naglasio posvećenost održavanju i razvoju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ističući dijasporu, kao most za produbljivanje saradnje u oblasti investicija i kulturne saradnje.

"Budućnost Kosova je u NATO-u i Evropskoj Uniji, a uloga Ujedinjenog Kraljevstva u ubrzavanju integracije Kosova u NATO je centralna. Sledeći i neophodan korak je članstvo Kosova u programu NATO Partnerstvo za mir, procesu koji donosi stabilnost regionu", naglasio je Kurti.

Ser Pič je pohvalio odnose Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio spremnost za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti.

Aljbin Kurti je obavestio gosta o započetim reformama, ističući posvećenost Vlade Kosova ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.

"Vlada Kosova je angažovana u procesu dijaloga u Briselu. Dijalog mora da bude principijelan i da poštuje ravnopravnost stranaka, kao i činjenicu da su krajnji korisnici građani, a ne političari“, rekao je premijer Kurti.

On je ponovio da teritorijalni integritet, suverenitet, funkcionisanje države, ustavnost i zakonitost, sve vreme i svuda, moraju ostati netaknuti.

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, ser Stjuart Pič je izrazio spremnost da pomogne u procesu dijaloga.

Ranije tokom dana ser stjuart Pič se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.Ostale vesti

Svečlja: Na usluzi sam svakom građaninu Kosova, Srbi nisu “treća lica”
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), saopštio je da je juče boravio na severu Kosova i poručio da je na usluzi svim građanima, bez obzira na etničku i političku pripadnost.
  • 14.08.2022
Haradinaj: Kurti je prevarant, želi sporazum o nenapadanju sa Srbijom
Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je prevarantom premijera Kosova Aljbina Kurtija i optužio da na sastanku koji će biti održan u Briselu 18. avgusta želi da postigne sporazum o nenapadanju sa Srbijom.
  • 14.08.2022
EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022