Vesti
Politika

Kurti danas sa Boreljom i Stoltenbergom

Premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja danas posetu Briselu. Kako je predviđeno, Kurti će danas imati sastanak sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kurti danas sa Boreljom i Stoltenbergom
Aljbin Kurti (Foto Tviter)


Sastanak sa Boreljom dolazi dan nakon što je Kurti izjavio da neće učestvovati u dijalogu koji je zakazan za 11. maj u Briselu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sinoć i sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kurti je na Tviteru napisao da se treba baviti "nerešenim pitanjima, a ne otvarati nova".

„Imao sam konstruktivnu diskusiju sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Ponovo sam potvrdio da dijalog mora biti principijelan i dobro pripremljen. Moraju biti prihvaćeni stvarnost i istina, mora postojati jednakost i treba se baviti nerešenim pitanjima a ne otvarati nova“, napisao je Kurti na Tviteru.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se i Miroslav Lajačk. On kaže da je Kurtijeva poseta važna prilika za nastavak suštinskih i konstruktivnih razgovora od marta meseca, prenosi Kossev.

„Razgovarali smo o detaljima dijaloga i o našim očekivanjima kao delu Kosova na evropskom putu“, naveo je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak ali nije naveo datum održavanja nove runde pregovora.

 Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021