Vesti
Politika

"Kurti da prihvati ili odbaci mandat"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je potpisao nominaciju lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za premijera.
Tači (Foto Kim)

Rekao je da se nada da će “Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne te nominacije”, prenosi Ljajmi.

Tači je to rekao nakon sastanka sa bivšim šefom Misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom I zatražio da se što pre uspostave institucije, rekavši da je to zahtev međunarodnih faktora i građana Kosova.

Naglasio je da bi Kurti trebalo da se izjasni o mandatu ili da ga odbaci.

"Volja je političkog spektra da se ovaj uspešni izborni proces 6. oktobra završi što je brže moguće. Poštovaću Ustav i zakon Kosova i svoj autoritet kao predsednik zemlje, koji proizilazi iz Ustava Kosova. Naravno, sada je na potezu predsednik pobedničke stranke i u vezi s tim imali smo sastanak sa liderom prve stranke, gde je obećao da će u narednim danima prihvatiti pravni smisao odgovornosti mandatara za uspostavljanje vlade “, rekao je on.

"Dugo smo čekali, ali i građani čekaju i međunarodni prijatelji takođe, vreme ističe, tako da ja kao predsednik zemlje vidim obaveze lidera stranke koja je pobedila na izborima i nominovao više od polovine kabineta. Potpisao sam njegovu nominaciju za premijera i ta nominacija je još uvek u funkciji i nadam se da će Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne toga “, rekao je Tači.

Kosovski predsednik zahvalio je ambasadoru Vokeru na njegovom svedočenju o masakrima koje je Srbija počinila na Kosovu.Ostale vesti

Pompeo: Očekujemo da Priština ukine taksu
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD očekuju da će Kosovo ukinuti taksu na srpsku robu, prenosi Ljajmi.
  • 27.02.2020
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020