Vesti
Politika

Kurti: Cilj Kosova je da se što pre priključi EU i NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na Bledskom strateškom forumu da je Kosovo prozapadna zemlja i da teži pridruživanju EU i NATO-u što je pre moguće, kao i da bi predstojeće proširenje EU i reforme u zemljama Zapadnog Balkana trebalo da idu ruku pod ruku, prenosi Reporteri.
Kurti: Cilj Kosova je da se što pre priključi EU i NATO
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti je naglasio i da je partnerstvo sa SAD za Kosovo veoma važno i snažno.

"Treba sprovesti reforme u našim zemljama, ali istovremeno krenuti napred sa proširenjem EU. Predstojeće proširenje EU i naše reforme treba da idu ruku pod ruku, međutim, verujem i da treba da postoji niz reformi u sistemu odlučivanja EU. Najhrabriji koraci će to omogućiti. Ugostili smo oko 2.000 Avganistanaca na Kosovu, siromašna smo zemlja, ali verujemo da kada je reč o humanitarnim pitanjima ne govorimo zašto, već samo kako. Plus partnerstvo sa SAD, koje je za nas veoma važno i jako", rekao je Kurti.

Govoreći o potrebi priključivanja Zapadnog Balkana EU, Kurti je spomenuo dve činjenice koje bi "mogle da koriste obema stranama".

"Verujem da će uključivanje šest zapadnobalkanskih zemalja imati dve velike koristi za obe strane. Prvo, spoljna granica EU biće smanjena za hiljade kilometara, jer mi nismo susedi EU, već smo okruženi EU. Osim toga, svaki treći građanin šest zemalja Zapadnog Balkana ne živi u svojoj zemlji, već u EU. Dakle, uključivanjem Zapadnog Balkana u EU, naša dijaspora će živeti na istom prostoru i to će biti jako dobro za ekonomiju", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022
Popov: Stanje nezavršenog rata
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je gostujući u emisiji „Slobodno srpski“ kao da je u poslednjih 10 godina “polako, ali sigurno krenula oštrija retorika i zaoštravanje odnosa u regionu”, tačnije zemljama bivše SFRJ. Prema njegovim rečima narodi bivše Jugoslavije žive u stanju regresije.
  • 23.05.2022