Vesti
Politika

Kurti: Cilj Kosova je da se što pre priključi EU i NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je na Bledskom strateškom forumu da je Kosovo prozapadna zemlja i da teži pridruživanju EU i NATO-u što je pre moguće, kao i da bi predstojeće proširenje EU i reforme u zemljama Zapadnog Balkana trebalo da idu ruku pod ruku, prenosi Reporteri.
Kurti: Cilj Kosova je da se što pre priključi EU i NATO
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti je naglasio i da je partnerstvo sa SAD za Kosovo veoma važno i snažno.

"Treba sprovesti reforme u našim zemljama, ali istovremeno krenuti napred sa proširenjem EU. Predstojeće proširenje EU i naše reforme treba da idu ruku pod ruku, međutim, verujem i da treba da postoji niz reformi u sistemu odlučivanja EU. Najhrabriji koraci će to omogućiti. Ugostili smo oko 2.000 Avganistanaca na Kosovu, siromašna smo zemlja, ali verujemo da kada je reč o humanitarnim pitanjima ne govorimo zašto, već samo kako. Plus partnerstvo sa SAD, koje je za nas veoma važno i jako", rekao je Kurti.

Govoreći o potrebi priključivanja Zapadnog Balkana EU, Kurti je spomenuo dve činjenice koje bi "mogle da koriste obema stranama".

"Verujem da će uključivanje šest zapadnobalkanskih zemalja imati dve velike koristi za obe strane. Prvo, spoljna granica EU biće smanjena za hiljade kilometara, jer mi nismo susedi EU, već smo okruženi EU. Osim toga, svaki treći građanin šest zemalja Zapadnog Balkana ne živi u svojoj zemlji, već u EU. Dakle, uključivanjem Zapadnog Balkana u EU, naša dijaspora će živeti na istom prostoru i to će biti jako dobro za ekonomiju", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021