Vesti
Politika

Kurti: Četnici iz „Srpske“ na čelu opština

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio da su "četnici" na čelu opština u kojima je pobedila GI "Srpska", koju je podržala Vlada Srbije.
Kurti: Četnici iz „Srpske“ na čelu opština
Aljbin Kurti (Foto KIM arhiva)

"Kažite ’ne’ četnicima iz Srpske liste, tako ćete reći da našoj Republici i istoriji. Kazaćete ne i vladi (premijera Hašima) Tačija, jer time kažete da narodu i budućnosti vaše dece", rekao je Kurti na sednici Glavnog odbora pokreta.

On se zauzeo i za ukidanje rezervisanih mesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova, pošto će se na taj način "reći da demokratiji".

Na Kosovu je u toku rasprava o potrebi zadržavanja rezervisanih mesta u Skupštini Kosova za pripadnike manjina ili obezbeđivanja garantovanih mesta za manjine.

U prvom slučaju to bi značilo da pripadnici manjina mogu imati manje ili više od 20 rezervisanih mesta, ukoliko to obezbede glasovima, dok bi u drugom slučaju stranke manjina, bez obzira na odziv birača, imale 20 garantovanih mesta u parlamentu.

Kurti je rekao da je njegov Pokret na vreme upozorio na mogućnost "stvaranja Republike Srpske" na severu Kosova posle Briselskog sporazuma, ali da su tada bili "psovani i vređani".

"Sada kada svi vide da je Republika Srpska (na Kosovu) velika opasnost, sada je suviše kasno, veoma kasno i nimalo iskreno", kazao je Kurti.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021