Vesti
Politika

Kurti čestitao Evropski dan jezika

Širom Evrope danas se obeležava Evropski dan jezika. Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je građanima ovaj dan.
Kurti čestitao Evropski dan jezika
Aljbin Kurti i Slaviša Mladenović (Foto Kabinet premijera Kosova)

Navodeći da je Kosovo višejezično društvo, Kurti je naglasio da "ova vrednost ima duboke korene" na Kosovu.

Tokom ove godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Kancelarijom poverenika za jezike: Osnovali smo Balkanski program na Univerzitetu u Prištini, gde studenti iz svih zajednica mogu da uče jezike balkanskih naroda. Ove akademske godine u ovaj program je upisano 15 studenata i nadamo se da će se ovaj broj povećati u narednim godinama; Kurikularni okvir Kosova je otvorio mogućnost integracije jezika zajednica kao izbornih predmeta; Pokrenuli smo inicijativu za osnivanje jedinice za prevođenje i usklađivanje koja će se baviti višejezičnim zakonodavstvom; Podržali smo funkcionisanje online platforme „VOC-UP“ za učenje jezika, preko koje je više od 70.000 građana Kosova steklo najmanje osnovno znanje albanskog ili srpskog jezika".

Čestitajući ovaj dan, premijer Kosova je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji povereniku za jezike Slaviši Mladenoviću.

"Kosovo ostaje snažno posvećeno promovisanju vrednosti višejezičnosti, smatrajući da je ova vrednost sredstvo za očuvanje bogatog i raznolikog karaktera našeg društva. Vlada Republike Kosovo će takođe udvostručiti svoje napore da obezbedi zaštitu prava na upotrebu službenih jezika. Srećan Evropski dan jezika!", naveo je Kurti u saopštenju.

Međutim, uprkos činjenici da je Kosovo višejezično društvo, postoji mnogo problema kada je u pitanju poštovanje Zakona o upotrebi jezika, posebno kada je u pitanju srpski jezik koji je jedan od dva službena. Jedan od najvežih problema je što ga i same institucije ne poštuju, pa često izostaju prevodi, o čemu godinama izveštavaju mediji.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022