Vesti
Politika

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova

Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim)

“Umesto da ovaj sud bude najviši sud u Republici, on je sud kulminacije jedne zarobljene države”, kazao je Kurti.

On je takođe dodao da je odluka Suda za njegovu partiju neprihvatljiva.

Za Vladu je kazao da je nezakonska zato što ju je “kroz Skupštinu prokrijumčario predsednik Hašim Tači.

Takođe je kazao i da je uvek spreman za dijalog, ali da taj proces treba da bude ravnopravan.

“Treba da razgovaramo o tome šta treba da diskutujemo. Nisam za neprijateljstvo ali ni za servilnost, ja sam za partnerstvo i savezništvo sa EU i SAD, sa NATO-om a posebno sa Nemačkom. Ali, ne mogu da podlegnem niti da se predam na nešto što kaže ambasador Grenel, samo zato što mu je Vučić rekao u Beogradu ta ja na to pristanem. To je predaja. Dijalog pod uslovima neprijatelja je predaja. Ja to nikad neću da uradim”, poručio je Kurti.

Kurti je kazao da će njegov pokret da nastavi sa borbom unutar i van Skupštine, a kao rešenje vidi jedino nove izbore.

„To je slaba, kratkotrajna vlada, ali mi ćemo se pobrinuti da od nje nema velike štete “, dodao je.

Prema rečima Kurtija, protesti su neizbežni, ali oni će biti mirni.

„Mi smo najveća partija na Kosovu, prvi smo, glavni i najjači politički subjekat na Kosovu. Prema tome, mislim da sa jednom ovako slabom vladom, ovako snažna opozicija koju čine pokret Samoopredeljenje i ko god drugi, naglašavajući tu posebno predsednicu Skupštine Osmani, bez sumnje da ima sva potrebna sredstva za potrebne rezultate, a to su novi izbori i skraćivanje veka nezakonskoj vladi“, naveo je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je kazao da ova „ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom“.

„Oni znaju da kakav god sporazum postigli, eventualno neće vredeti koliko sam papir na kojem je tekst sporazuma i boja kojom će da se potpišu. Tako da, oni ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom. Ova vlast nema kapaciteta da se suoči sa Srbijom i nema legitimitet da vodi dijalog sa njom“, naveo je Kurti, dodajući da i ukoliko se sporazum postigne on će biti „potpuno nevažeći“.

Vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je sada na čelu nove vlade izabrane 2. juna.

Do izbora nove vlade je došlo nakon što je Ustavni sud ocenio ustavnim dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz drugoplasiranog DSK-a za novog premijera.Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020