Vesti
Politika

Kurti: Beograd ne želi rešenje za Srbe, već kompenzaciju

"Srbija je kriva zbog stagnacije dijaloga, poručio je premijer Kosova, Aljbin Kurti", u intervjuu za Dojče vele na albanskom. Još jednom je podcrtao da zvanični Beograd želi bosnizaciju Kosova.

Kurti: Beograd ne želi rešenje za Srbe, već kompenzaciju
Kurti (Foto Kim arhiva)

„Prvo, oni ne žele rešenje za kosovske Srbe, već žele kompenzaciju za Srbiju, kompenzaciju za gubitke koje je sa njihove tačke gledišta prouzrokovao Miloševićev režim. Ja ne verujem da je Kosovo ikada njima pripadalo, međutim oni smatraju da ga je Milošević izgubio i sada nam je došao jedan novi lider koji će nadoknaditi taj gubitak. Dakle, ne možemo ovako da sarađujemo, moramo da sarađujemo kako da se integrišemo u Evropsku uniju u Severnoatlantskoj alijansi, da imamo dobrosusedske odnose, da se bavimo prošlošću, da imamo demokratizaciju i vladavinu prava“, poručio je Kurti.

Kosovski premijer ipak priznaje da je nesumnjivo da Beograd i Priština nemaju mogućnost da se dogovore van platfome za razgovore Evropske unije, preciziravši još jednom da bi dijalog trebalo da dovede do uzjamnog priznaja.

Međutim, iako smatra da su razgovori u EU s ciljem normalizacije odnosa neophodni, a u jeku poziva iz Brisela, kao i SAD, da se ispuni sve što je dogovoreno, Kurti je još jednom poručio da ZSO neće biti formirana.

Podcrtao je da ZSO nije u skladu sa Ustavom i da ne može biti formirano telo na etničkoj osnovi.

„To je urađeno u Dejtonu, gde je izgrađena tvorevina koja se danas zove Republika Srpska i koja je tu za Beograd a ne za Srbe. Slično to žele i na Kosovu. Vidite, u Bosni i Hercegovini imamo državu koja nije republika, a unutra je republika koja nije država. Dakle, Beograd na sličan način želi da na Kosovu ima državu koja se neće zvati republika već Zajednica i koja će se u okviru Kosova zvati Republika, ali neće biti država. Dakle, izvukli smo pouke iz prošlosti i ispravno smo proučili i analizirali Beograd, osim što ga dobro poznajemo, iz našeg iskustva“, kazao je Kurti za Dojče vele.

Kurtiju je ubrzo zatim stigao odgovor iz Beograda.

„Najnovijim porukama – da neće formirati Zajednicu srpskih opština, Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO – Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković.

Takođe tvrdi da se samo Srbima na Kosovu „brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive“.

„To je čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine…“, kazao mu je Petković.

Ocenjuje i da se, ukoliko međunarodna zajednica smatra da bi otvorena pitanja trebalo da se rešavaju za pregovaračkim stolom, „neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora“.

„Jasno je da takve najave Kurtiju služe, pored ostalog, i za unutrašnju političku borbu pred drugi krug lokalnih izbora i da Kurti svakodnevnom konfrontacijom sa zvaničnim Beogradom i srpskim narodom u pokrajini pokušava sebi da obezbedi čvrste pozicije u Prištini i stvori utisak nekakvog političkog kontinuiteta sa periodom 2013. godine“, ocenjuje Petković.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022