Vesti
Politika

Kurti: 1. septembar biće normalan dan

„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
Kurti (Foto Kancelarija premijera)

Na pitanje da li je to zapravo njegova pregovaračka platforma za briselske razgovore, Kurti kaže da je takav predlog već iznosio srpskom predsedniku prilikom susreta organizovanog u okviru inicijative saradnje regionalnih lidera Brdo Brioni.

„Rekao sam mu - priznaj dokumenta Kosova, a on mi je rekao da je to neprihvatljivo, jer bi tako priznao nezavisnost. Iako bi to bilo dobro, rekao sam mu da to nije tačno - Slovačka, Grčka, Rumunija ne priznaju nezavisnost, ali priznaju dokumenta Kosova. Ako Srbija želi da se pridruži EU, najpre je važno da se pridruži onim članicama EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova", kazao je.

Za preregistraciju automobila sa srpskih registarskih oznaka gradova na KiM Kurti nema alternativu.

"Nastavićemo sa kampanjom informisanja o zamenama tablica uz brojne pogodnosti - bez PDV-a, akciza i carina. Zamena može da počne odmah, a rok za završetak procesa neće biti 1. septembar, već dva meseca kasnije", rekao je.

Na pitanje BBC-a šta će učiniti ako niko ne zameni tablice, Kurti kaže:

"Beograd je zabrinut jer mislim da će ljudi prihvatiti zamenu, ona je u korist Srba sa Kosova. Ali jasno mi je da, i kad se proces završi, to neće biti kraj - nama je potreban sporazum sa Srbijom, jer je sve delimično dok ne postignemo pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju".

Kurti je u intervjuu za BBC govorio i o odnosu sa srpskom zajednicom na Kosovu, o nedavnim barikadama na severu Kosova, predstojećem razgovoru u Briselu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Zaracin: Nećemo prihvatiti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije nema tabu tema.

  • 01.10.2022
Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022