Vesti
Politika

Kurc za napredak u dijalogu i ukidanje prištinskih taksi

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je, u intervjuu Tanjugu, da očekuje dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što je preduslov za proces približavanja EU, te naglašava da je Beč za ukidanje taksi koje su uvele prištinske vlasti.
Kurc za napredak u dijalogu i ukidanje prištinskih taksi
Sebastijan Kurc (Foto Tanjug)

Na pitanje da li očekuje da će Beograd i Priština do kraja mandata aktuelne Evropske komisije moći da pronađe rešenje, ili su poslednje tenzije udaljile soluciju, Kurc je podvukao i podsetio da je to i više puta potpuno jasno govorio - da je dalji napredak u dijalogu suštinski preduslov za dalji proces približavanja EU.

"Nadamo se da će poći za rukom da se postigne dalji napredak u dijalogu i smanje tenzije", rekao je Kurc.

Austrijski kancelar ističe i da barijere, poput taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, treba ukidati, umesto postavljanja novih prepreka.

"Austrija se zalaže za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za regionalni sporazum o trgovinskoj saradnji CEFTA. Zbog toga se zalažemo za što brže ukidanje kosovskih carina, kao što to čini i evropski komesar Johanes Han", objasnio je šef austrijske vlade.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023