Kurc iduće nedelje u Beogradu i Prištini

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc iduće nedelje posetiće Beograd i Prištinu, najavljeno je u Beču.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sebastijan Kurc (Foto Kurir)

Kurc će najpre u ponedeljak posetiti Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

U večernjim satima on će nastaviti put ka Prištini, gde su, za utorak, planirani razgovori sa predstavnicima  vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Kurc će posetiti i austrijske vojnike pri Kforu, kojih je trenutno 417 na Kosovu.

U razgovorima će glavna tema, pored bilateralnih odnosa, biti pre svega dijalog Beograda i Prištine koji je zastao, kao i približavanje Evropskoj uniji.

Kurc, čija zemlja trenutno predsedava EU, najavio je da njegova poseta treba biti shvaćena kao jasan signal podrške zemljama Zapadnog Balkana i njihovog procesa približavanja EU.

Tokom posete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da "ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu", jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji.

"EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice", poručuje Kurc.

Inače, ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Naime, pre nekoliko nedelja je predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetio Beograd, na poziv svog srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane