Vesti
Politika

Kurc: Austrija će podržati korekciju granica kao deo dogovora

Austrija će podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica, rekao je lider Narodne partije Austrije i kancelar Sebastijan Kurc.
Kurc: Austrija će podržati korekciju granica kao deo dogovora
Sebastijan Kurc (Foto Kim)

Sebastijan Kurc je za Tanjug govorio o uticaju Evropske unije na rešenje kosovskog pitanja, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu Srbije i drugim temama.

"Naš stav je jasan, podržavamo sve oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donelo stabilnost. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja reše dogovorom", objasnio je Kurc.

Naglašava da je važno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom.

"Potrebna je nova dinamika jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup Evropskoj uniji", ukazao je Kurc.

Na pitanje da li EU ima snage da reši kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu, koja nije reagovala na apele iz Brisela da ukine takse, rekao je da EU ima razne mogućnosti da deluje i da to čini stalno, ali da je "neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom".

"Imenovanje specijalnog izaslanika SAD dobar signal"

Kurc je pozdravio i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan, izrazivši nadu da će on moći da doprinese pronalaženju rešenja kosovskog problema, u saradnji sa EU.

"Prilikom moje posete Beloj kući, razgovarao sam o našim zajedničkim naporima sa predsednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da da doprinos pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU sa njim tesno sarađivati", istakao je austrijski kancelar.

Što se tiče puta Srbije u EU, Kurc kaže da Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom i da je stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u neposrednom susedstvu, u interesu Austrije.

"Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima sa EU i u primeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su već napravile važan napredak i nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti.

Upitan šta se, po pitanju proširenja, može očekivati od buduće Evropske komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen, Kurc je podsetio da je pristupna perspektiva za sve države Zapadnog Balkana prošle godine na neformalnom samitu u Sofiji potvrđena od strane šefova država i vlada EU.

"Evropska komisija vodi intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže moguće, napredovala sa proširenjem Unije. To veoma pozdravljam. Odlučujuće za dalji napredak su reforme koje zemlje Zapadnog Balkana moraju same primeniti. Od toga zavisi i koliko će brzo uslediti prijem novih članica", ukazao je Kurc.Ostale vesti

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020