Kurc: Austrija će podržati korekciju granica kao deo dogovora

Austrija će podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica, rekao je lider Narodne partije Austrije i kancelar Sebastijan Kurc.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sebastijan Kurc (Foto Kim)

Sebastijan Kurc je za Tanjug govorio o uticaju Evropske unije na rešenje kosovskog pitanja, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu Srbije i drugim temama.

"Naš stav je jasan, podržavamo sve oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju koje bi donelo stabilnost. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja reše dogovorom", objasnio je Kurc.

Naglašava da je važno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja reše za pregovaračkim stolom.

"Potrebna je nova dinamika jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup Evropskoj uniji", ukazao je Kurc.

Na pitanje da li EU ima snage da reši kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu, koja nije reagovala na apele iz Brisela da ukine takse, rekao je da EU ima razne mogućnosti da deluje i da to čini stalno, ali da je "neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom".

"Imenovanje specijalnog izaslanika SAD dobar signal"

Kurc je pozdravio i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan, izrazivši nadu da će on moći da doprinese pronalaženju rešenja kosovskog problema, u saradnji sa EU.

"Prilikom moje posete Beloj kući, razgovarao sam o našim zajedničkim naporima sa predsednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da da doprinos pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU sa njim tesno sarađivati", istakao je austrijski kancelar.

Što se tiče puta Srbije u EU, Kurc kaže da Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom i da je stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u neposrednom susedstvu, u interesu Austrije.

"Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima sa EU i u primeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su već napravile važan napredak i nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti.

Upitan šta se, po pitanju proširenja, može očekivati od buduće Evropske komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen, Kurc je podsetio da je pristupna perspektiva za sve države Zapadnog Balkana prošle godine na neformalnom samitu u Sofiji potvrđena od strane šefova država i vlada EU.

"Evropska komisija vodi intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže moguće, napredovala sa proširenjem Unije. To veoma pozdravljam. Odlučujuće za dalji napredak su reforme koje zemlje Zapadnog Balkana moraju same primeniti. Od toga zavisi i koliko će brzo uslediti prijem novih članica", ukazao je Kurc.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane