Vesti
Politika

Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.
Kupovina glasova ili redovna  procedura ministarstva
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nekadašnji član SLS-a, a sada Srpske liste, Bojan Stojanović danas se obratio novinarima ispred sedišta Opštine Gračanica.

„Želim da razobličim tu priču i da vam kažem da se radi o brutalnoj laži. Imamo jasno uputstvo Ustavnog suda šta radi Vlada u ostavci i kako se koriste sredstva. Na početu svake godine imate jasno predviđen i definisan budžet za sve institucije, tako i za ministarstvo poljoprivrede. Bez obzira što se radi o 43 miliona evra za grantove, subvencije i podsticaje razvoja poljoprivrede, to ne znači da se može sprovoditi samovlja i u sred izbornog procesa raspisati projekat u vrednosti od 3 miliona evra, mimo procedura i bez rezervacije finansijsih sredstava. Da se radi o brutalnoj laži govori i činjenica i podatak da mi u ministarstvu za finansije nemamo čak nikakav zahtev, a ne alokaciju budžeta u iznosu od 3 miliona evra za sprovođenje takvog programa“, rekao je Stojanović.

On je naglasio da za sprovođenje takvog programa Vlada mora da bude u punom kapacitetu.

„Morate da imate javnu raspravu o tome, 15 dana javne rasprave u unutrašnjim institucijama, a nakon toga mesec dana rasprave širkog društva i građanstva. To se nije desilo, pa samim tim želim da prenesem poruku građanima da ne nasedaju na laži i lažna obećanja, jer tog budžeta nema, tih sredstava neće biti“, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, u pitanju su „brutalne laži koje se ne ponavljaju prvi put“.

„U prilog ovome što govorim, govori i sam spot koji je navodno ministarstvo poljoprivrede snimilo, tako da dovodi sve u zabludu - da li neko od političkih stranaka sprovodi taj program ili ministarstvo poljoprivrede. To je gruba zloupotreba i ja vam odgovorno tvrdim da je prekršeno više članova zakona.

Smatram da će odgovorne institucije time da se ozbiljno pozabave, da će razgovarati sa Vladom, da će zamenik premijera otvoriti tu priču sa premijerom u ostavci i da ćemo na čistac isterati pokušaj zloubotrebe službenog položaja u ministarstvu poljoprivrede“, zaključio je obraćanje novinarima Stojanović.

Ministarka: Projekat u skladu sa zakonom. Tužba protiv Stojanovića

Međutim, ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić u izjavi za RTV Kim odbacuje tvrdnje Bojana Stojanovića. Tvrdi da je projekat u skladu sa zakonom i da se na njemu radi već šest meseci.

„Ovo su sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja. Budžet ovog ministarstva iznosi oko 60 miliona evra, od toga smo mi izdvojili tri miliona za ovaj program, za koji smo smatrali da je neophodan. On ne prelazi 15% od ukupnog budžeta da bi morao da se da na dalju proceduru, ali kako bi sve bilo u redu mi smo ovaj program izneli pred Vladom i dobli njihovu podršku za relalizaciju programa“, kazala je ministarka koja dolazi iz Samostalne liberalne stranke (SLS).

Živićeva kaže da Bojan Stojanović ne govor istinu, te da su protiv njega već pokrenute određene mere.

„Još jednom bih želela da kažem svim građanima da nemaju razloga za brigu i da je ovaj program urađen u skladu sa zakonom, da je novac na računu ministarstva i da će biti dodeljen onima kojima je potreban“, navela je Živićeva.

Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo nije jedina institucija koja pred izbore pomaže građane. Nedavno je i Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova najavilo izgradnju 25 kuća. Grade i Opštine, a posebno se u tome ističu lokalne samouprave u Gračanici i Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020