Kuoći: Za vojsku Kosova trebaće bar 10 godina

Potrebno je mnogo toga da se uradi da se kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Saltavore Kuoći.

Podeli ovaj članak sa:
  • Salvatore Kuoći (Foto Kim)

On je napomenuo i da, kakav god taj dugotrajni proces bude bio, om mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine.

Kuoći je kazao da je formiranje vojske duga priča, nešto što se ne može ostvariti za jedan dan, ili samo usvajanjem nacrta zakona.

"U svakom slučaju, kada odluka o tome bude doneta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta", rekao je Kuoći u emisiji Rubikon na KTV.

On je dodao da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja, što znači i da bi budžet trebalo da bude potpuno drugačiji. "Sve to znači da to nije toliko pitanje odluke, već da se radi o dugoročnom procesu. Čak i da se nacrt zakona usvoji, taj proces će trajati 10 godina", rekao je Kuoči.

On je podsetio da Kfor podržava transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga i ustavne promene u tom smislu.

"Mi podržavamo ustavne promene, transformaciju ili tranziciju, kako već bude odlučeno. To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine. Zato NATO podržava izmene ustava, a ako ne bude tako, pozicija Alijanse će biti revidirana na najvišim nivoima unutar Saveza", naveo je Kuoći.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane