Vesti
Politika

Kuoći: Situacija na Kosovu mirna i stabilna

Komandant Kfora Salvatore Kuoći ocenio je da je, uprkos poslednjim događajima na severu, situacija na Kosovu mirna i stabilna.
Kuoći: Situacija na Kosovu mirna i stabilna
Salvatore Kuoći (Foto arhiva Kim)

"Mogu da kažem da je situacija mirna i stabilna i posle onoga što se dogodilo poslednjih nedelja", rekao je komandant Kfora za Kosovapres.

Nakon ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara, Kfor i druge institucije bezbednosti se angažuju da održe situaciju mirnom.

Kuoći je rekao da je održao sastanke sa predstavnicima institucija na severu Kosova da bi postigli dogovor o tome kako da zajednički rade u cilju "mirne i stabilne sredine".

"Svim sredstvima se trudimo da ova epizoda koja se dogodila ne bude nešto što će imati uticaja na opštu bezbednosnu situaciju. Zajedno sa svim institucijama i posebno sa međunarodnom zajednicom angažovali smo se da situaciju održimo mirnom. I naša je procena da je bezbednosna situacija vrlo dobra", rekao je on.

Tu ocenu Kuoći je preneo i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću.

Salvatore Kuoći je ocenio da Kfor ima vrlo dobru saradnju sa bezbednosnim institucijama Kosova, kao i sa institucijama zemalja regiona.

On je rekao da će Kfor podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, "jedino ako se to ostvari kroz ustavne promene".

General Kuoći je rekao da Kfor nema planove da smanji prisustvo svojih snaga na Kosovu.

"Nema plana, nema naznaka da će biti smanjene snage NATO na Kosovu", rekao je komandant Kfora i dodao da će do toga doći onda kada i ako se proceni da situacija na terenu bolja.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021