Vesti
Politika

Kući: Sporazum u finalnoj fazi

Koalicioni partneri DPK i DSK su pri kraju postizanja sporazuma o podeli funkcija i vladinom program, izjavio je Hajredin Kući.
Kući: Sporazum u finalnoj fazi
Hajredin Kući (Foto Kim)

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kući je izjavio da se proces konstituisanja institucija nalazi u finalnoj fazi.

"U finalnoj smo fazi detalja sporazuma", kazao je Kući za prištinske medije.

Međutim, ono što još uvek nije jasno i nedvosmisleno rečeno javnosti je kojoj će stranci pripasti funkcija premijera. Na to pitanje Kući nije ni danas dao decidiran odgovor.

"U toku su konsultacije, ali nemamo sporazum", rekao je on.

Lider DSK i neki od potpredsednika stranke su do prošle nedelje govorili da će Isi Mustafi pripasti funkcija premijera, međutim i oni poslednjih dana odbijaju da goovre o tome.

Politički analitičari u Prištini procenjuju da Tači i ljudi okupljeni oko njega pokušavaju po svaku cenu da zadrže funkciju premijera.

Analiticcar Fadilj Ljepaja kaže kako bi za zemlju najbolje bilo da premijer Kosova bude Isa Mustafa, ili neko drugi iz DSK ili DPK, ali nikako da funkciju premijera obavlja Tači.

"Mislim da bi bilo najbolje da Tači prihvati prinudni odmor i da dozvoli proces dekriminalizacije društva, posebno politike. Tako bi sačuvao šanse za neku moguću buduću politčku budućnost", kaže Ljepaja za portal gazetablic.com.

Najavljeno je da će tokom ove sedmice biti postignut konačan dogovor oko vladinog programa, funkcije premijera i raspodele ministarskih resora između DPK i DSK.

Nastavak konstituitivne sednice Skupštine Kosova, na kojoj će biti izabran predsednik i potpredsednici Skupštine, je najavljen za 8. decembar. Istog dana, kako je najavljeno na posebnoj sednici, biće izabran premijer i usvojen vladin program za naredne četiri godine.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020