Vesti
Politika

Kući: Sporazum u finalnoj fazi

Koalicioni partneri DPK i DSK su pri kraju postizanja sporazuma o podeli funkcija i vladinom program, izjavio je Hajredin Kući.
Kući: Sporazum u finalnoj fazi
Hajredin Kući (Foto Kim)

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kući je izjavio da se proces konstituisanja institucija nalazi u finalnoj fazi.

"U finalnoj smo fazi detalja sporazuma", kazao je Kući za prištinske medije.

Međutim, ono što još uvek nije jasno i nedvosmisleno rečeno javnosti je kojoj će stranci pripasti funkcija premijera. Na to pitanje Kući nije ni danas dao decidiran odgovor.

"U toku su konsultacije, ali nemamo sporazum", rekao je on.

Lider DSK i neki od potpredsednika stranke su do prošle nedelje govorili da će Isi Mustafi pripasti funkcija premijera, međutim i oni poslednjih dana odbijaju da goovre o tome.

Politički analitičari u Prištini procenjuju da Tači i ljudi okupljeni oko njega pokušavaju po svaku cenu da zadrže funkciju premijera.

Analiticcar Fadilj Ljepaja kaže kako bi za zemlju najbolje bilo da premijer Kosova bude Isa Mustafa, ili neko drugi iz DSK ili DPK, ali nikako da funkciju premijera obavlja Tači.

"Mislim da bi bilo najbolje da Tači prihvati prinudni odmor i da dozvoli proces dekriminalizacije društva, posebno politike. Tako bi sačuvao šanse za neku moguću buduću politčku budućnost", kaže Ljepaja za portal gazetablic.com.

Najavljeno je da će tokom ove sedmice biti postignut konačan dogovor oko vladinog programa, funkcije premijera i raspodele ministarskih resora između DPK i DSK.

Nastavak konstituitivne sednice Skupštine Kosova, na kojoj će biti izabran predsednik i potpredsednici Skupštine, je najavljen za 8. decembar. Istog dana, kako je najavljeno na posebnoj sednici, biće izabran premijer i usvojen vladin program za naredne četiri godine.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021