Vesti
Politika

Кući: Кompromis na štetu Ahtisarijevog plana

Zamenik predsednika Demokratske partije Кosova Hajredin Кući izjavio je da će eventualni dogovor Beograda i Prištine značiti kompromis koji će prevazići Ahtisarijev plan.
Кući: Кompromis na štetu Ahtisarijevog plana
Hajredin Kući (Foto: KosovaPress

Hajredin Кući je rekao da svaki novi dijalog podrazumeva novi sporazum i da svaki novi sporazum podrazumeva novi kompromis.

"Neprimenjivanje Ahtisarijevog plana, posebno u severnom delu Кosova, i činjenica da nije podržan od strane cele međunarodne zajednice, stvorila je prostor za novi dijalog", rekao je Кući prištinskim medijima na albanskom jeziku.

On smatra da se na Кosovu sada suočavaju sa dilemom novih kompromisa.

"Moramo biti iskreni: ovaj novi dijalog podrazumeva novi kompromis i ovaj kompromis će sigurno biti izvan Ahtisarijevog paketa. To svakako može biti kompromis na štetu Ahtisarijevog plana", ocenio je Кući, inače jedan od predstavnika prištinske delegacije tokom bečkog procesa dijaloga.

Кući prenosi da je "Кosovu to vreme dalo ustupke, jer je od međunarodne zajednice garantovano da će to biti konačni ustupci i da će dokument biti usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Ahtisarijev plan je albanskim političkim predstavnicima, uz saglasnost dela međunarodne zajednice, poslužio kao osnova za jednostrano proglašenje nezavisnosti Кosova u februaru 2008. i sadržan je u kosovskom ustavu.

O Ahtisarijevom paketu se pregovaralo u Beču, ali ga srpska strana nije prihvatila.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020