Vesti
Politika

Kuči: Drugačiji mandat EULEKS-a posle 15. juna

Misija EULEKS-a će i posle 15. juna ostati na Kosovu, ali sa drugačijim mandatom i smanjenim ovlašćenjima, koja će biti preneta na institucije Kosova, izjavio je zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuči, a prenosi Koha ditore.
Kuči: Drugačiji mandat EULEKS-a posle 15. juna
(Foto KIM arhiva)

Kuči, koji je u ime vlade Kosova predvodio razgovore sa zvaničnicima EU oko daljeg mandata EULEKS-a na Kosovu pošto mu 15. juna bude okončan mandat, juče je na konferenciji za novinare rekao da su pregovari sa EULEKS-om o tome u toku.

Prema njegovim rečima, odluku treba da donese Skupština Kosova.

"Naravno da se tu ne radi o mojoj ličnoj odluci, očekuje se da tu odluku donese Skupština", rekao je Kuči.

On je rekao da je ubeđen da će se sa EULEKS-om dogovoriti povećanje ovlašćenja institucija Kosova u oblasti pravde i policije, a da se istovremeno smanje ovlašćenja EULEKS-a.

Skupština Kosova je ove godine donela rezoluciju kojom se traži odlazak EULEKS-a. Za nastavak mandata EULEKS-a potrebna je dvotrećinska većina 120 poslanika Skupštine Kosova.

Prema izjavama šefa EULEKS-a, oni će insistirati da i dalje u nadležnosti misije ostanu krivična dela ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021