Vesti
Politika

Kuburović: Sud za zločine OVK od osnivanja prate opstrukcije

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da Specijalni sud za zločine OVK ne može biti ukinut, sud bi trebalo da se bavi i slučajem "Žuta kuća". Međutim, navodi da od osnivanja tog suda na Kosovu postoje opstrukcije.
Kuburović: Sud za zločine OVK od osnivanja prate opstrukcije
Nela Kuburović (Foto Tanjug)

Kuburovićeva je u emisiji "Upitnik" RTS-a rekla da Srbija očekuje pravdu, svakako, za sve žrtve, naročito srpske žrtve koje nigde nisu našle pravdu, naročito pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, tako da ostaje nada da će Specijalizovano veće početi sa svojim radom.

"U svakom slučaju, srpski organi će nastaviti sa procesuiranjem i vođenjem postupaka pred Tužilaštvom za ratne zločine i posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu", rekla je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, od početka i osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, na Kosovu postoje opstrukcije, a podsetila je da je trebalo da sudije donesu pravilnik o postupcima.

Kuburovićeva je navela da je Specijalni sud formiran 2015. godine, a i da od tada nisu podignute optužnice, što pripisuje nepostojanju dovoljne volje da se se to učini.

Što se tiče slučaja "Žuta kuća", na koji je ukazao i bivši član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, a koji se pominje i u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala, Karle del Ponte, Kuburovićeva je rekla da bi ovaj slučaj svakako trebalo da bude predmet Specijalnog suda.

Ukazala je i na to da su posebne snage Euleksa došle do dokaza da je zločina bilo, a da su kosovski organi trebali da iskoriste priliku i podignu optužnice, kako bi pokazali da poštuju vladavinu prava.

"Za sada nema pomaka u istrazi o ubistvu Ivanovića"

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da srpski pravosudni organi iz Prištine još nisu dobili ni zapisnik o uviđaju na mestu ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je rekla, za sada nema pomaka u istrazi o ubistvu Ivanovića.

"Za sada još uvek nema, niti smo dobili obaveštenje. Iako smo na našu zamolnicu dobili odgovor da ćemo u ekspresnom roku dobiti, ako ništa više, barem zapisnik sa uviđaja, još ni to nije stiglo", rekla je Kuburović.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021