Vesti
Politika

Kuburović: Beograd poštuje sporazum, ali ne i Priština

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je, povodom integracije srpskih tužilaca i sudija u pravosuđe Kosova, da je još jednom potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu.
Kuburović: Beograd poštuje sporazum, ali ne i Priština
Nela Kuburović (Foto Tanjug)

“Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini”, navela je Kuburović u saopštenju.

Kuburović je istakla da od 1999. godine Srbi na Kosovu i Metohiji nisu u potpunosti imali mogućnost na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti.

Ocenila je i da će sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu Srbi na Kosovu i Metohiji dobiti veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci.

“Integracijom 42 sudije, 14 tužilaca i 145 administrativnog osoblja, koji su dali izjavu u Prištini, još jednom je potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu”, navodi se u izjavi Nele Kuburović.

Ona je podsetila da je prošlo više od 1.600 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinjeno do danas.Ostale vesti

Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020