Vesti
Politika

Krstić: Kurtija na severu interesuje samo teritorija

"Mislim da je sada sasvim jasno da je političar koji pravi probleme na Kosovu Aljbin Kurti, da je on ultranacionalista koji po svaku cenu nije želeo da Srbima ustupi ni jedan pedalj, da njega na severu Kosova interesuje samo teritorija, a ne ljudi koji tu žive", kazao je za Kim radio novinar i analitičar iz Severne Mitrovice Branislav Krstić.
Krstić: Kurtija na severu interesuje samo teritorija
Medicinski radnici na protestu u Zvečanu (Foto Kim)

"Međunarodna zajednica ga je dugo upozoravala, evroatlanske interesne grupe, pre svih američka administracija. Mislim da je u psiho-biološkom portretu Aljbina Kurtija to da ne želi da Srbima dopusti apsolutno ništa, a da će se on siliti do onog momenta kada se od njega bude tražilo podnošenje ostavke", kazao je Krstić.

On samtra da signali iz SAD poslednjih dana jasno ukazuju na dalji razvoj situacije.

"Zahtevi američke administracije, iz saopštenja i izjava ambasadora Hovenijera, kao i odustvo odgovora držanog sekretara SAD Blinkena na jednu katastrofalnu reakciju Aljbina Kurtija, usloviće, verovatno, ne samo povlačenje policijskih snaga iz opštine, nego povlačenje svih snaga Kosovske policije iz svih sredina u kojima su Srbi većina. Biće, verovatno, tolerisana ona policijska struktura koja će biti na pograničnom ili graničnom prelazu", dodao je.

Krstić je naveo da i da je "potpuno jasno da kada jedinice KFOR-a instaliraju enklavu u centru Zvečana da je to situacija koja će potrajati izvesno vreme".

"Ono što možemo da očekujemo je to da će, ubeđen sam u to, Srbi biti potpuno mirni. Subjektivni je moj osećaj, obzirom da sam bio prisutan tu sve vreme, da je KFOR prvog dana bio potpuno nespreman, govorim o incidentnom danu u ponedeljak kada su desetine Srba mogle da se sjate i uđu u opštinu. Dakle, KFOR nije bio spreman", naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, situacija se promenila.

"Danas se radi o nečemu sasvim drugom, danas nam NATO snage pokazuju svoju moć i sposobnost da u potpunosti kontrolišu situaciju. Ubeđen sam da je jedino rešenje da svi budemo bezbedni, da sačuvamo ovo parče mira koje imamo. Mislim da je to epilog koji je dobrodošao i za srpsku zajednicu na severu i mislim da oni (građani) sada nemaju više nijedan razlog da reaguju drugačije, osim da se mirno ovde okupljaju i iščekuju doggovor koji mora da se postigne za stolom", zaključio je Branislav Krstić.

Inače, na protestu u Zvečanu je danas i puno medicinskih radnika u belim mantilima, među njima i direktor KBC-a u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023