Vesti
Politika

Krivokapić: Diplomatija radi na slučaju hapšenja Jovanovića

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ponovio je da se diplomatija Crne Gore uključila u slučaj hapšenja crnogorskog državljanina na Kosovu tokom proslave Vidovdana, što je u ponedeljak već objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.
Krivokapić: Diplomatija radi na slučaju hapšenja Jovanovića
Zdravko Krivokapić (Foto European Council/Zucchi Enzo)

„Zabrinjavajuće je da određeni politički krugovi koji imaju veći uticaj, ne utiču preko Srpske liste (na Kosovu) da se problem reši i dođe do istine. Nego su odmah optužili premijera da ima neke veze na Kosovu. Istina je samo jedna i ona će kad tad pobediti“, kazao je Krivokapić.

Kosovska policija je saopštila da je u ponedeljak tokom proslave Vidovdana uhapsila jednu osobu, osumnjičenu da je podsticala na narušavanje javnog reda i mira.

Vladajući Demokratski front zatražio je od Vlade Crne Gore da, kako su naveli, od partnera sa Kosova zahteva hitno oslobađanje uhapšenog, koga su, „oteli albanski nasilnici“ dok je on „na Gazimestanu na Kosovu štitio monahinju koja je bila izložena maltretiranju“.

Demokratski front je najavio i protest ispred „prostorija takozvane države Kosovo u Podgorici“.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u ponedeljak uveče saopštilo da će Ambasada na Kosovu preduzeti sve što je potrebno za zaštitu crnogorskog državljanina privedenog tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu i da je u kontaktu s kosovskim vlastima koje je obavestilo da će uhapšenom dati pravnu pomoć.

Crnogorsko ministarstvo je sinoć pozvalo političare da od tog slučaja hapšenja na Kosovu „ne prave još jedan poligon za političke obračune“, već da dozvole vlastima da urade svoj deo posla.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021